mnogo tema

Gudeljević sudjelovala na sastanku veleposlanika EU zemalja, evo o čemu se razgovaralo

Front21.04.21, 17:04h

Gudeljević sudjelovala na sastanku veleposlanika EU zemalja, evo o čemu se razgovaralo
Također, na sastanku ministrica je podsjetila da je BiH prva potpisala ugovor s COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor s Austrijom za nabavu EU cjepiva, a što je izravna nadležnost Ministarstva

 

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević danas je na virtualnom sastanku veleposlanika EU zemalja najavila izbor novih državnih koordinatora za znanstveni program Horizon Europe, te još dva veoma značajna internacionalna znanstvena projekta COST i EUREKA.

 

Naglasila je da će nit vodilja za izbor novih državnih predstavnika biti transparentnost i uključenost svih sveučilišta u BiH.

 

Izlažući argumente o kulturi naglasila je da je kultura u nadležnosti entiteta i županija te ukazala na često ponavljano pitanje statusa tzv. „sedam institucija kulture“, koje ne može riješiti Ministarstvo civilnih poslova, no uvijek kroz godišnju dodjelu grantova može dati potporu ovim institucijama.

 

Govoreći o obrazovanju istaknula je međunarodna istraživanja PISA i TIMSS te objasnila poteškoće, ali i pozitivne pomake u visokom obrazovanju.

 

- Jučer sam imala sastanak s ministricom prosvjete RS Natalijom Trivić na kojem je izražena dobra volja za nastavak sudjelovanja u PISA istraživanju, na način na koji je to Ministarstvo civilnih poslova u proteklom razdoblju iniciralo - jasna i nedvosmislena vidljivost svih subjekata - kazala je Gudeljević.

 

Također, na sastanku ministrica je podsjetila da je BiH prva potpisala ugovor s COVAX mehanizmom, prva potpisala ugovor s Austrijom za nabavu EU cjepiva, a što je izravna nadležnost Ministarstva.

 

Dodala je da su sve donacije cjepiva ali i ostalih zdravstvenih protumjera išle preko Ministarstva čiji sektor za zdravstvo, kako kaže, danonoćno radi kako bi nimalo jednostavne administrativno pravne obveze države bile u najkraćem roku okončane.

 

"Putem donacija BiH je do sada dobila 60.000 doza cjepiva, a očekuju se još donacije Hrvatske, Kine, Srbije i Slovenije u ukupnom iznosu 94.800 doza cjepiva".

 

Posredstvom Covax mehanizma do sada je stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza iz istog mehanizma. Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, 99.105  doza do kraja drugog kvartala  i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno: 213.822 doze cjepiva. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza cjepiva iz Republike Poljske.

 

Govoreći o izravnim nabavama rekla je da je RS nabavila 42.000 cjepiva.

 

Sastanak je organiziralo izaslanstvo Europske unije u BiH, te je specijalni predstavnih EU i BiH Johann Sattler pohvalio velike napore koje ulaže Ministarstvo civilnih poslova u nabavci cjepiva. Naglasio je daljnju potporu ovim aktivnostima Ministarstva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!