Ministrica vanjskih poslova BiH o prekrajanju granica

Turković svim diplomatsko - konzularnim predstavništvima BiH uputila instrukciju nakon non-papera: Zaštititi temeljna ustavna načela

Front21.04.21, 12:46h

Turković svim diplomatsko - konzularnim predstavništvima BiH uputila instrukciju nakon non-papera: Zaštititi temeljna ustavna načela
Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije,

 

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je, slijedom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja navodnog „non-paper“ dokumenta pod naslovom „Western Balkans - a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na zapadnom Balkanu, svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH uputila instrukciju.

 

Kako je podsjetila u instrukciji, Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO).

 

- Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija Evropske unije. Dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine predstavlja najgrublje kršenje ne samo Ustava BiH već i njenog međunarodnopravnog statusa i pozicije - navedeno je između ostalog.

 

Neophodno je da, kako je navedeno, u svim kontaktima s nosiocima vlasti država, kao i s najvišim zvaničnicima institucija u kojima su akreditirani, a u skladu s vanjskopolitičkim ciljevima BIH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH kroz okvir i smjernice za djelovanje relevantnih institucija BiH u ovom domenu, aktivno nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

 

- Potrebno je da što rezolutnije iznosite precizne, tačne i vjerodostojne informacije o Bosni i Hercegovini, njenim legitimnim institucijama i procesima. Potrebno je da vlasti države i zvaničnike institucija u kojim ste akreditirani upoznate da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije, uz snažnu međunarodnu pomoć Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i brojnih drugih međunarodnih organizacija - navela je.

 

Ovakvo djelovanje ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu, istaknuto je, između ostalog, u instrukciji koju prenosi Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još