POGLED IZ DRUGOG UGLA

'Prljavih 12' - propast ili spas fudbala: 'Želimo da mirno živimo, bez stresa i gubitaka od 200 miliona eura godišnje!'

Sport20.04.21, 20:14h

'Prljavih 12' - propast ili spas fudbala: 'Želimo da mirno živimo, bez stresa i gubitaka od 200 miliona eura godišnje!'
Chelsea duguje, prema procjenama, milijardu i po eura, Tottenham 1.2 milijarde, Barcelona 1.1 milijardi, Real Madrid – 900 miliona. Inter 600 miliona, Manchester United – 500 miliona eura

 

 

"Prljavih 12", kako ih zove predsjednik UEFA-e na velikom su udaru javnosti. Iako su se u posljednjim satima pojavile nezvanične informacije da nekoliko klubova zbog reakcije javnosti želi ponovo razmisliti o učešću u Superligi, predsjednik nove lige, Florentino Perez tvrdi da je "prljava dvanaestorka" zapravo spas za fudbal.


- Ono što želimo je da spasimo fudbal i da mirno živimo sljedećih 20 godina, bez stresa i gubitaka od 200 miliona eura godišnje. Trenutna situacija je veoma dramatična - rekao je Perez, prenosi N1.


Ono čega neće sigurno biti je, tvrdi Perez, sankcija UEFA-e i FIFA-e, ni prema igračima, ni prema klubovima. Zmije, lažovi, pohlepnici, nemoralne osobe. Tako je Aleksandar Čeferin okarakterisao jučer predstavnike klubova koji su tvorci superlige, ali prema jednom predsjedniku imao je posebno teške riječi jer je bio kršteni kum njegovoj kćerki.


Ko laže?


- Za mene je stvar lična samo sa Agnellijem, smatrao sam ga prijateljem. Prevario sam se, ali i to se događa. Nemam ništa protiv Juventusa, nego protiv njega lično. Sa klubovima nemam problema. Dobrodošli su nazad u takmičenje, ukoliko se žele takmičiti - rekao je predsjednik UEFA-e.


Daleko manje oštar bio je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, koji je stao uz UEFA-u, ali niti jednom riječju nije zaprijetio igračima 12 klubova zabranom igranja za reprezentacije.


- Ako neki žele da idu nekim drugim putem, onda moraju živjeti sa posljedicama svog izbora. Oni su odgovorni za ono što rade. Konkretno, to znači: ili ste unutra, ili ste vani. Ne možete biti napola unutra, ili napola vani. Razmislite, svako mora razmišljati o tome i ovo mora biti potpuno, potpuno jasno - riječi su Infantina.


U međuvremenu nekoliko aktivnih i bivših fudbalera također je osudilo stvaranje nove lige koja bi za 15 timova bila sigurna opcija svake godine.


“Prljavih 12”, međutim, dovelo se u naizgled beizzlaznu situaciju. Ako pogledamo trenutnu situaciju dugovanja ovih klubova, u kombinaciji sa smanjenim prihodima zbog pandemije, jasno je zašto klubovi žele svjež kapital što je prije moguće.


Chelsea duguje, prema procjenama, milijardu i po eura, Tottenham 1.2 milijarde, Barcelona 1.1 milijardi, Real Madrid – 900 miliona. Inter 600 miliona, Manchester United – 500 miliona eura.


UEFA i FIFA ne žele popustiti u svojim prijetnjama o teškim sankcijama, a klubovi za sada ostaju pri formiranju superlige, te je sve manje nade da će se sukob odmetnutih i institucija završiti miroljubivo.

 

Prilog N1 pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!