Ministarstvo zdravstva obavijestilo

U Izrael stigla indijska varijanta koronavirusa, vakcina djelomično efikasna

Hronika20.04.21, 16:11h

U Izrael stigla indijska varijanta koronavirusa, vakcina djelomično efikasna
Izrael, zemlja sa 9,3 miliona stanovnika, u cijelosti je vakcinisala 81 posto građana starijih od 16 godina

 

Izrael je zabilježio osam slučajeva varijante koronavirusa koja je prvo identificirana u Indiji te vjeruje da vakcina Pfizera/BioNTecha barem djelomično štiti od nje, rekao je u utorak izraelski zdravstveni dužnosnik.

 

Inicijalnih sedam slučajeva indijske varijante koronavirusa otkriveno je u Izraelu prošle sedmice među ljudima koji su doputovali izvana i koji su otad prošli kroz preliminarno testiranje, rekli su iz ministarstva zdravstva.

 

"Dojam je da je Pfizerova vakcina djelotovorna protiv varijante, premda sa smanjenom efikasnošću", rekao je na radiju Kan Hezi Levi, glavni direktor ministarstva zdravstva, rekavši da je broj nove varijante virusa u Izraelu porastao na osam.

 

Ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za više detalja o istraživanju indijske varijante virusa. Britanija i Irska također su objavile da istražuju indijsku varijantu nakon što su je otkrile u svojoj zemlji.

 

Izrael, zemlja sa 9,3 miliona stanovnika, u cijelosti je vakcinisala 81 posto građana starijih od 16 godina. Zaraza covidom-19 i hospitalizacije naglo su se smanjile.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!