tužilaštvo bih

Podignuta optužnica protiv Gorana Viškovića zbog zločina protiv čovječnosti

Hronika20.04.21, 14:08h

Podignuta optužnica protiv Gorana Viškovića zbog zločina protiv čovječnosti
Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Gorana Viškovića, zvanog Vjetar (1954.) iz Vlasenice, koji se tereti za krivično djelo - zločini protiv čovječnosti.

 

Optužnica Viškovića, koji se se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, tereti da je od aprila 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opština Vlasenica i Milići, kao pripadnik Vojne policije VRS-a – VP 7926 Milići, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva.

 

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije SJB Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta “Sušica”, nad kojim su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja kod većeg broja civila nesrpske nacionalnosti.

 

Osim toga, Višković se tereti da je lično sudjelovao u ubistvima osam civila bošnjake nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u zatvoreničkom objektu “Sušica” u Vlasenici.

 

Počinjeni zločini izazvali su veliki strah za živote i sigurnost kod civila bošnjačke nacionalnosti koji su ostali živjeti na području Vlasenice nakon aprila 1992. godine.

 

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!