PAVLE PAVLOVIĆ/ KADA UPOREDIM SLIKE

Stidim se! Pogledam bh. političare, a onda vidim premijera jedne od najbogatijih zemalja EU kako vozi biciklo...


20.04.21, 12:24h

 

 


Poslije svake nedjelje, moj stid je sve veći. Posebno kada uporedim one slike iz regiona nam s ovim prizorima zemlje u kojoj sam.

 


Stidim se kada vidim kako jedna bh. ministrica ponosno gura puna kolica ramazanskih delicija, iz nekog sarajevskog granapa, pod budnim okom gigantskih tjelohranitelja. Što će, pod sirenama i rotacijskim svjetlima, ministricinu hapu sigurno dopratiti do topline njenog doma.


Stidim se kada vidim kako onaj najviši član troglavog Predsjedništva BiH od kuće do centra Banje Luke ponosno leti sjajnim helikopterom.


Stidim se kada vidim kako predsjednik i premijer jedne zemlje u komšiluku nigdje ne mrdaju bez super oklopljenih mercedesa. Tako se najbolje osjećaju u susretima s pukom koji ih voli kao što nikada nije volio diktatora, čijim imenom neki ponovo pokušavaju umanjiti povijest centralnog trga jednog belog grada.


Stidim se kada vidim koliko su najviši političari u državi mog obitavanja samo obični ljudi. Nigdje onog ugleda, digniteta, klanjanja plemenskim božanstvima kao u jednoj državi sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.


Stidim se kada vidim premijera jedne od najbogatijih zemalja EU, koja pomoć daje i jednoj jedinoj na brdovitom Balkanu, da bi se njeni ministri mogli puhati u naj-limuzinama, kako se vozi na najobičnijem biciklu.


Stidim se još više kada vidim da predsjednik vlade jedne kraljevine na nedjeljni prekovremeni rad mora dolaziti u džinsu i tenisicama.


Stidim se kada vidim da mu se u tome pridružio i sada jedan od najvažnijih ministara za vakcine.


Stidim se kada vidim koliko su premijer Holandije Mark Rutte i ministar zdravlja Hugo de Jonge, za naše pojmove, neprirodno prirodni.

 

rutte-de-jong-premijer-holandije


U tom dubokom stidu zbog ovakvih slika, tješi me što je region mog porijekla, ipak, udaljen 2.000 kilometara i što Rutte i De Jonge ne obitavaju često na prostorima naših sjećanja.


Mogli bi potpasti pod regionalne političke uticaje i onda ne bi bilo fotki zbog kojih bi me mučio stid.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još