Najveću bojazan predstavlja informatički sektor

Vranić obišao Zetru: Sve je spremno, imamo 70.000 prijavljenih

Hronika19.04.21, 13:28h

Vranić obišao Zetru: Sve je spremno, imamo 70.000 prijavljenih
Medicinski kadar je već provjeren, najveća bojazan je za informatički sektor, jer je sve informatizirano

 

Ministar zdravstva KS Haris Vranić obišao je danas Olimpijsku dvoranu Huan Antonio Samaran – Zetra u kojoj se održava trening timova i provjera funkcionalnosti sistema imunizacije koja bi zvanično trebala početi od srijede, piše Avaz.

 

U prvoj fazi bit će vakcinisane osobe starije od 75 godina, za šta je namijenjeno 10.000 doza vakcina. Prema procjenama na 30 punktova za vakcinaciju dnevno će se moći vakcinisati 2.000 osoba. Ministar Vranić je kazao da je Zavod zdravstvenog osiguranja obavijestio porodične ljekare da obavijeste stanovnike koji spadaju u ovu starosnu grupu da će se moći vakcinisati, ukoliko žele.

 

- Do sada imamo oko 70.000 prijavljenih, iako mislimo da ima veći broj. Mislim da će ovaj broj vakcina biti dovoljan. Na raspolaganju imamo donaciju od 20.000 iz Srbije, sa obećanjem još 10.000 za revakcinaciju, zatim  3.000 kineskih vakcina - rekao je i dodao da će građani na raspolaganju imati vakcine AstraZeneca i Sinovac. 

 

Iz Ministarstva Civilnih poslova BiH su, kazao je Vranić, dobili 10.000 vakcina iz Turske za vakcinaciju bezbjednosnih snaga. 

 

Sve je spremno za vakcinaciju u srijedu, najveću bojazan predstavlja informatički sektor.

 

- Medicinski kadar je već provjeren, najveća bojazan je za informatički sektor, jer je sve informatizirano - kazao je.

 

Dodao je da kontraindikacija nema, izuzev uobičajenih. 

 

- Za vakcinaciju jednog osiguranika će trebati 20 minuta. ZZO kroz aplikaciju upisuje vrstu vakcine, vrijeme i lokaciju vakcinacije i broj vakcine, to se pohranjuje u server, kad se osoba revakciniše tad je proces završen i dobiva se bar kod. On se koristi kao npr. covid pasoš - kazao je Vranić i naglasio da se niko neće vakcinisati preko reda i da žele da proces bude transparentan.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!