studentica koja je otišla iz bih o beznadnoj situaciji

Kada mladost odgovori Izetbegoviću: Nećemo se vratiti kao Izraelci, vani je predivno i nikom ne fali priča o ratu i etničkoj pripadnosti!

Front18.04.21, 11:32h

Kada mladost odgovori Izetbegoviću: Nećemo se vratiti kao Izraelci, vani je predivno i nikom ne fali priča o ratu i etničkoj pripadnosti!
“U BiH bi moj rad i trud bio nagrađen nezaposlenošću i konobarisanjem bar narednih 5 godina” kaže Daniela

 

Daniela Premuda jedna je od 200.000 osoba koje su napustile Bosnu i Hercegovinu u proteklih sedam godina - piše BUKA.

 

Prije pet godina Daniela je tražeći bolji obrazovni sistem otišla u Nizozemsku.  Nedavno je završila osnovni dio studija, a na jesen počinje master studij za koji je dobila stipendiju, a vjeruje da u BiH ne bi imala takvu priliku.

 

“U BiH bi moj rad i trud bio nagrađen nezaposlenošću i konobarisanjem bar narednih 5 godina” kaže Daniela.

 

S obzirom da je otišla radi školovanja, a ne radi posla pitali smo je da li se planira vraćati. Tome se nada predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović koji je tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji kazao kako su i Izraelci napustili svoju državu pa su se vratili nakon 2000 godina.

 

“U BiH se trenutno ne planiram vraćati, naročito kad pročitam ovakve izjave političara. Umjesto da shvate ozbiljnost situacije i umjesto da im ovolika masa mladih koja je napustila zemlju bude alarmantni ‘wake-up call’, oni pričaju o tome kako su se Izraelci vratili u svoju zemlju nakon 2000 godina. To očito znači da i mi zaboravimo na povratak u BiH za našeg života jer su svi digli ruke od zemlje, te da će i naš narod morati čekati jedno 2000 godina” kategorična je Daniela.

 

Ona u izjavi za Magazin BUKA kaže da je povlačenje paralele između Izraelaca i naroda u BiH tragikomično.

 

“No ništa dublje se od njega (Bakira Izetbegovića) i njemu sličnih ni ne očekuje” kaže Daniela koja za nepostajenje perspektive u BiH ne krivi Izetbegovića već njegove glasače za koje je sigurna da ostaju u BiH.

 

“I ne, nećemo se vratiti kao Izraelci ‘jer nam nigdje nije dobro kao u vlastitoj zemlji’. Vani je predivno, i nikome ne fali konstatna priča o ratu, etničkoj pripadnosti i religijama, mnogi smo i blokirali glavne portale s naših prostora da bi se potpuno psihički odmorili od mentaliteta ljudi koji glasaju za ovu i slične stranke” priča naša sagovornica.  Jedini  razlog zbog kojeg bi se vratila je kako bi pomogla “ovoj jadnoj zemlji”, ali tek nakon što izgradi karijeru i sebi osigura dovoljno ušteđevine.

 

“Jednostavno je nekad preteško gledati jednu zemlju kako polako ali sigurno propada zajedno sa svim ljudima u njoj” poručuje.

 

Još iskustava mladih koji su otišli iz naše zemlje pročitajte OVDJE

 

(BUKA/DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 192

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još