Stranačkom prečicom do dozvole

Kako je zgrada, u kojoj stan ima kćerka Izetbegovića, preko noći udvostručila gabarite?!

Biznis Klub16.04.21, 20:01h

Kako je zgrada, u kojoj stan ima kćerka Izetbegovića, preko noći udvostručila gabarite?!
Jedan od primjera stranačko-građanske halke vidljiv je i na zgradi koja je nedavno ponikla u Bolničkoj ulici u centru grada

 

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković prije nekoliko dana je na primjeru nakaradne gradnje “Tibre” prikazao kako stranački sistem pogoduje određenim investitorima, piše Raport.

 

Divlja i nakaradna gradnja jedan je od najvećih problema glavnog grada BiH, a iza svega stoji višemilionski biznis.

 

Jedan od primjera stranačko-građanske halke vidljiv je i na zgradi koja je nedavno ponikla u Bolničkoj ulici u centru grada.

 

Investitor u ovom slučaju je firma “Panorama sole”.

 

Naime, prema prvobitnom regulacionom planu investitoru je omogućeno da izgradi objekt koji će imati prizemlje, tri sprata i potkrovlje. No, tokom gradnje, investitor je shvatio da želi ipak veću zgradu.

 

Potom je od Općine Centar, na čijem je čelu tad bio SDA-ov načelnik Nedžad Ajnadžić, zatražena izmjena regulacionog plana.

 

Investitor je ekspresno dobio dozvolu, a prema novom regulacionom planu omogućeno mu je da izgradi objekt koji ima: dvije podzemne etaže, suteren, prizemlje i pet spratova. Time su gabariti faktički uduplani.

 

Kako piše Raport, ono što je indikativno jeste da je prvo dozvolu dao Ajnadžić, potom na čudan način provukao kroz Općinsko vijeće, a da pri tome nigdje nema zapisnika o javnoj raspravi, koja je po zakonu morala biti održana.

 

Na istu izmjenu regulacionog plana saglasnost su dali Zavod za planiranje KS te Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika. Na čelu ovih ustanova nalaze se kadrovi SDA. Posebno je skandalozno da je investitor ovu izmjenu Općini Centar platio svega 10.000 KM, iako je protuvrijednost koju je dobio višemilionska.

 

Razlog za ovakvu ekspresno djelovanje kantonalnih institucija možda se krije u imenu jednog od vlasnika stana. Naime, prema informacijama Raporta vlasnik jednog stana u ovoj zgradi u Bolničkoj ulici je kćerka bračnog para Sebije i Bakira IzetbegovićaJasmina Izetbegović.

 

Prema dostupnim informacijama, ona je jedna od korisnica-vlasnica stana koji je dobiven nadogradnjom, a prema istim informacijama radi se o stanu od oko 200 kvadrata i to na dvije etaže.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 167

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još