Po robu dvije sedmice niko nije došao

Pola tone kokaina zaplijenjeno u Pločama trebalo završiti u Hercegovini - šta je s firmom iz Tuzle?!

Hronika16.04.21, 10:49h

Pola tone kokaina zaplijenjeno u Pločama trebalo završiti u Hercegovini - šta je s firmom iz Tuzle?!
Avaz nezvanično saznaje da je kokain trebao završiti na području Hercegovine. Navodno, policija je namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu

 

U toku je opsežna istraga policijskih agencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine o zapljeni 500 kilograma kokaina koji je otkriven 30. marta u luci Ploče u kontejneru s bananama. Vrijednost zaplijenjenog kokaina na narkotržištu iznosila bi 130 miliona KM (65 miliona eura), ali po robu pune dvije sedmice niko nije došao, iako su istražitelji čekali danima kako bi naručioce ove pošiljke uhvatili na djelu.

 

Susjedne zemlje

 

Kokain sakriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u "sendviču" lima, stigao je brodom iz Ekvadora, a sumnja se da su narkodileri imali doušnike u luci, ali i među carinicima koji su im dojavili za zapljenu.

 

Zvanično je iz dubrovačke policije rečeno da je zaplijenjena droga bila namijenjena za distribuciju u susjednim državama, a ne za tržište Hrvatske.

 

Iako su prekjučer hrvatski mediji objavili, pozivajući se na policijske izvore, da trag vodi do firme s područja Tuzlanskog kantona, izvori Avaza navode da firma iz Tuzle koja je navodno naručila banane uopće ne postoji.

 

U cijeli slučaj uključeno je i Tužilaštvo BiH, a odnedavno i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

 

Avaz nezvanično saznaje da je kokain trebao završiti na području Hercegovine. Navodno, policija je namjerno pustila krivi trag u javnost kako bi se istragom utvrdila tačna destinacija i dobilo na vremenu.

 

Tačno odredište

 

Sumnja se da je tačno odredište šlepera s bananama u kojem je pronađeno 500 kilograma kokaina bio Široki Brijeg i da je zatim droga trebala biti dalje distribuirana.

 

Za sada niko nije uhapšen, ali, uz koordinaciju bh. i hrvatske strane, steže se obruč oko naručioca kokaina.

 

Ko će odgovarati

 

Pitanje je samo do kojeg će se nivoa u narkolancu potezati odgovornost za to što 575 kilograma čistog kokaina nije donijelo milionsku dobit, nego je završilo u rukama policije. ''Jutarnji list'' jučer je naveo da se zasad niko od uhapšenih u akcijama u protekla dva mjeseca ne dovodi u vezu s ovom pošiljkom droge.

 

VEZANI TEKST: Firma iz BiH naručila banane, stigao kokain u vrijednosti 65 miliona eura: Policija morala hitno u akciju

 

(DEPO PORTAL/ Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!