ovo će razbjesniti moskvu

SAD uvele široki spektar sankcija Rusiji zbog miješanja u američke izbore i ostalih 'malignih akcija'

Front15.04.21, 16:48h

SAD uvele široki spektar sankcija Rusiji zbog miješanja u američke izbore i ostalih 'malignih akcija'
Američko ministarstvo trezora također je sankcioniralo 32 entiteta i pojedinca za koje navodi da su izveli pokušaje pod direktivama ruske vlade da utiču američke predsjedničke izbore i za ostale „akte dezinformiranja i uplitanja“

 

Sjedinjene Države u četvrtak su uvele široki spektar sankcija Rusiji kako bi je kaznile zbog navodnog mješanja u američke izbore i ostalih „malignih“ akcija.

 

Američke mjere sankcioniraju ruske kompanije, protjeruju ruske diplomate i postavit će limite za tržište ruskim suverenim dugom, u koracima koji će sasvim sigurno razbjesniti Moskvu.

 

Među tim mjerama, presjednik Joe Biden izdao je izvršni ukaz kojim ovlašćuje američku vladu da sankcionira svaki sektor ruske ekonomije i da ograniči rusku sposobnost da se bavi suverenim dugom zbog mješanja u američke izbore u 2020.

 

Biden je zabranio američkim finansijskim institucijama da učestvuju u primarnom tržištu ruskim suverenim dionicama od 14. juna. Američkim bankama zabranjeno je da učestvuju na primarnom tržištu za suverene dionice koje se ne izražavaju u rubljama od 2019.

 

Američko ministarstvo trezora također je sankcioniralo 32 entiteta i pojedinca za koje navodi da su izveli pokušaje pod direktivama ruske vlade da utiču američke predsjedničke izbore i za ostale „akte dezinformiranja i uplitanja“.

 

U saglasnosti s Evropskom unijom, Britanijom, Australijom i Kanadom, ministarstvo trezora također je sankcioniralo osam poojedinaca povezanih s ruskom trenutnom okupacijom i represijom na Krimu, koji je anektirala od Ukrajine u 2014.

 

Kremlj je, uoči objave izvršnog ukaza Bidena, saopćio je da će odgovoriti istom mjerom i naglasio je da će one umanjiti šanse za samit između Bidena i Putina, prenosi Reuters.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!