Popuštanje mjera ili novi ciklus virusa?

Dr. Pilav otkriva šta nas očekuje: 20. marta desio se pik, građane neka ne bune brojke...

Hronika15.04.21, 09:26h

Dr. Pilav otkriva šta nas očekuje: 20. marta desio se pik, građane neka ne bune brojke...
Najvažnije je da naši sugrađani poštuju mjere, virus ima svoje cikluse, 6 do 7 nedjelja traju ti ciklusi kada on prođe kroz ljude, i onda slabi zajedno sa epidemiološkim mjerama

 

Covid statistika i brojke na dnevnom nivou bilježe sve pozitivnije trendove. Podaci su puno bolji, a prema riječima dr. Aide Pilav, članice Kriznog štaba KS, prije 20-ak dana došlo je do značajnijeg pada broja novozaraženih, što je dovelo i do manjeg priliva pacijenata u bolnice.


- 20. marta desio se pik trećeg talasa, a sada je došlo do značajanog pada. Posljednji podaci nam ukazuju da brojke značajno opadaju, međutim broj novozaraženih ne smije da buni naše sugrađane, jer preko vikenda imamo manji broj testiranja, pa se obično utrokom taj broj povećava. Međutim u srednjoj vrijednosti, to je izvanredan rezultat, pojasnila je Pilav u jutarnjem programu O Kanala i pojasnila cikluse koji virus ima.


-Najvažnije je da naši sugrađani poštuju mjere, virus ima svoje cikluse, 6 do 7 nedjelja traju ti ciklusi kada on prođe kroz ljude, i onda slabi zajedno sa epidemiološkim mjerama. To naglašavam jer ukoliko ne poštujemo epidemiološke mjere, onda možemo očekivati i novi, naredni ciklus, pojasnila je epidemiologinja kantonalnog Kriznog štaba.


-Procjenjujemo da će se pad novozaraženih nastaviti, idemo prema ljepšem vremenu, boravku na otvorenom kada je virus manje aktivan. Kada imate toplije vrijeme onda je očekivati da će aktivnosti bilo kojeg virusa biti manja. On je kroz proteklih godinu dana pokazao različita lica. Ovo su vezali sa britanskim sojem, a kako će se virus pokazati u narednom periodu mi to ne znamo. Najbitnije je da svijet ima vakcinu, što je vrlo značajno oružje protiv virusa i očekivati je da će u nekom narednom periodu virus izgubiti svoju snagu i bitku, kazala je ona.


O popuštanju restriktivnih mjera u narednom periodu kazala je da Kantonalni štabovi slijede preporuke i naredbe sa Federalnog nivoa te da su u stalnoj komunikaciji. Odlučeno je da se svakih 7 dana donose odgovarajuće odluke, jer kako kaže dr. Pilav, ukoliko bi došlo do naglog popuštanja restrikcija može doći do kontra-efekta, te da su to lekcije koje su naučene iz drugog, novembarskog talasa.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još