KAKO POLICIJA MALTRETIRA GRAĐANE

Porodici iz Sarajeva 'prisjeo' izlet na Jahorinu: Gospodine, znate li da vam je štap za pecanje isto kao i lovačka puška?!

Hronika14.04.21, 12:02h

Porodici iz Sarajeva 'prisjeo' izlet na Jahorinu: Gospodine, znate li da vam je štap za pecanje isto kao i lovačka puška?!
Tagom ovog slučaja obratili smo se MUP-u RS i zatražili da nam pojasne kojim zakonom se štap za pecanje tretira isto kao i vatreno oružje, kako bismo eventualno građane upoznali sa ovom odredbom za koju niko nikad prije nije čuo

 

Ponašanje pojedinih pripadnika policije u BiH posljednjih dana je česta tema u našoj zemlji. Sa svojim iskustvom javila se čitateljica DEPO Portala i ispričala susret sa policijom na Palama.


Njeno pismo prenosimo u cjelosti:


U subotu, 10. aprila, nakon dana porovedenog na Jahorini, suprug, kćerka i ja vraćali smo se u Sarajevo. Na raskrsnici na Palama zaustavila nas je patrola zbog redovne kontrole saobraćaja.


Nakon što su pregledali dokumente, te se uvjerili da imamo svu moguću opremu, primijetili su štap za pecanje u prtljažniku i tu počinje nadrealni dijalog:


- Gospodine, imate li vi dozvolu za pecanje?


Nakon što je suprug odgovorio da ima, ali da je nije ponio sa sobom jer nije bio na pecanju, policajci su mu strogo odbrusili:
 

- Znate, to je isto kao da prevozite lovačku pušku bez dozvole! Ne smijete bez dozvole prevoziti štap za pecanje u automobilu.


Iako im je ponovljeno da nismo bili na pecanju i da se vraćamo sa planine, nisu to prihvatili kao uvjerljivo objašnjenje.


- Možda ste bili u krivolovu - kazao je policajac, a kad mu je ponuđeno da pregleda automobil, slavodobitno je rekao:  
 

- Pa možda niste imali sreće i ništa niste ulovili, a žena i dijete u autu su vam samo paravan!
 

Nakon suludog dijaloga u kojem su čak tvrdili da su u obavezi da oduzmu štap, odlučili su da će se ipak "smilovati", i da će nas ovaj put pustiti samo uz upozorenje, napisala je ogorčena čitateljica.


Tagom ovih informacija obratili smo se MUP-u RS i zatražili da nam pojasne kojim zakonom se štap za pecanje tretira isto kao i vatreno oružje, kako bismo građane upoznali sa ovom odredbom za koju niko nikad prije nije čuo.


- Vezano za Vaš upit o tačnom članu zakona, obavještavamo Vas da u zakonskoj regulativi, u skladu sa kojom postupaju policijski službenici, ne postoji član kojim je propisana zabrana prevoza, bez dozvole, dijelova ribarske opreme u vozilu - pojasnili su iz MUP-a RS za DEPO Portal, te indirektno potvrdili da su policajci iz priče naše čitateljke bez razloga maltretirali građane koji ništa nisu uradili pogrešno.
 

Da ne bi bilo zabune i da stvari budu kristalno jasne, također smo se obratili i MUP-u KS sa pitanjem da li u Federaciji BiH, tačnije u Kantonu Sarajevo, postoji neki zakon koji štap za pecanje tretira jednako kao lovačku pušku, te da je isti zabranjeno prevoziti u automobilu bez dozvole. Evo šta su nam odgovorili:


- Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo postupaju po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 29/18), gdje je svo oružje kategorisano u četiri grupe, te da ribarski štap (štap za pecanje) nije naveden niti u jednoj kategoriji navedenog zakona - pojasnili su nam iz MUP-a KS.


Nakon našeg upita, iz MUP-a RS napomenuli su i da se za sve nepravilnosti u radu policijskih službenika građani mogu obratiti Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS, tako da, ukoliko doživite sličnu situaciju kao naša čitateljka, znate šta vam je činiti.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 138

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još