Ministar privrede KS Adnan Delić o novom projektu

Sportsko-rekreativni park, žičara, pošumljavanje...: Dogovoreni konkretni koraci za početak revitalizacije Huma

Hronika12.04.21, 19:54h

Sportsko-rekreativni park, žičara, pošumljavanje...: Dogovoreni konkretni koraci za početak revitalizacije Huma
"Park šuma Hum" jedan je od projekata koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo smatra projektom značajnim za grad i Kanton Sarajevo, kako zbog njegovog kulturno-historijskog značaja, tako i zbog prirodno - ekološkog boniteta koji im sam po sebi donosi

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je danas novi radni sastanak s predstavnicima Općine Novo Sarajevo, te predstavnicima Uprave šumarstva resornog ministarstva povodom početka realizacije projekta "Park šuma Hum".

 

"Park šuma Hum" jedan je od projekata koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo smatra projektom značajnim za grad i Kanton Sarajevo, kako zbog njegovog kulturno-historijskog značaja, tako i zbog prirodno - ekološkog boniteta koji im sam po sebi donosi, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 

- Projekt će, osim ambijentalnog uređenja prostora, pošumljavanjem sadnicama četinara i listopadnog drveća, biti od koristi kako za sami park, tako i za okolna gradska naselja, jer će dodatna šumska vegetacija proizvoditi više kisika, štiti grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti erozije zemljišta koje uzrokuju klizišta - kazao je Delić.

 

U okviru projekta planirani su sportsko-rekreativni park, žičara i niz drugih sadržaja.

 

Delić dodaje da će Ministarstvo biti na raspolagnju Općini za sve što im nadležnosti dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacija projekta ide svojim tokom bez nepotrebnih usporavanja.

 

Prisutni su iskazali potrebu za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudijom izvodljivosti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivosti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanike i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete u cilju očuvanja trenutnih, ali novih sadržaja od neželjene devastacije.

 

Istaknuto je i da bi već do kraja ove godine trebali biti spremni svi preduvjeti za početak realizacije projekta.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!