Zakazao sastanak sa ambasadoricom

Komšić pozvao Ambasadu Slovenije da objasni da li njihova zemlja zagovara raspad BiH

Front12.04.21, 12:02h

Komšić pozvao Ambasadu Slovenije da objasni da li njihova zemlja zagovara raspad BiH
Ranije je Komšić javno potvrdio i informaciju da je na posljednjem susretu članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom bilo priče o mogućem „mirnom razlazu“ u BiH što u Predsjedništvu BiH jedino mogućim smatra Milorad Dodik

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je danas ambasadoricu Slovenije Zoricu Bukinac na sastanak u njegov kabinet. Na tom sastanku Komšić želi dobiti odgovor da li su tačne informacije da je premijer Slovenije predao „non paper“ predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu gdje kao jedan od prioriteta predsjedavanja njegove zemlje EU navodi „završetak raspada Jugoslavije". Navodno u tom dokumentu kao realna opcija se navodi i podjela BiH.

 

- Na tom sastanku ćemo tražiti od ambasadorice Slovenije da nam kaže da li je ovo tačna informacija. Tek nakon toga mi možemo poduzimati druge službene radnje, za Patriju je istakao Komšić.

 

Ranije je Komšić javno potvrdio i informaciju da  je na posljednjem susretu članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom bilo priče o mogućem „mirnom razlazu“ u BiH što u Predsjedništvu BiH jedino mogućim smatra Milorad Dodik. Ranije je svoj „non paper“ u Brisel poslala Hrvatska koji je navodno podržala i Slovenija. Patria je dobila odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

 

„Kad je u pitanju non-paper o BiH, smatramo da dotiče najurgentnija i uistinu, ključna pitanja koja se tiču trenutne situacije u BiH i njene euroatlantske perspektive. Podržavamo navedene preporuke, uključujući pomoć zemlji da, što je prije moguće, postigne status EU kandidata, intenziviranje političkog dijaloga s BiH, unaprijeđenu saradnju u pogledu migracija i sigurnosti te, naročito, veću bilateralnu tehničku pomoć i veći broj twinning projekata s fokusom na najurgentnijim sektorima" navodi se u odgovoru između ostalog.

 

Slovenija preuzima predsjedavanje EU 1. jula ove godine.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 118

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još