ŽENA DO ŽENE - PRVI PUT NA ČELU OVOG GRADA

Predložio je Damir Arnaut: Ko je Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva? Sjećate li se mlade bh. olimpijke ratne '92...

ŽENA iN09.04.21, 20:26h

Predložio je Damir Arnaut: Ko je Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Sarajeva? Sjećate li se mlade bh. olimpijke ratne '92...
Jedino što s ovim osjećajem mogu uporediti je Barcelona 1992., moj 17. rođendan, dok čekam zvižduk startera da otplivam prvu olimpijsku trku za Bosnu i Hercegovinu - kaže prva zamjenica gradonačelnice Sarajeva

 

Izvor: Fokus

Razgovarala: Semira Degirmendžić

 

Uz Benjaminu Karić, novu gradonačelnicu Sarajeva, stoji još jedna žena, Anja Margetić, te Haris Bašić - kao njeni zamjenici.


U intervjuu za Fokus Anja Margetić govori o pomiješanim emocijama na dan izbora, jer uz ponos što su prvi put u historiji Sarajeva od troje čelnika ovog grada dvije dame, Margetić je ujedno i tužna, jer je samo prije nekoliko dana preminula njena majka i nije dočekala da vidi još jedan uspjeh svoje kćerke.


Anja Margetić se kao 17-godišnjakinja zatekla 1992. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i u ljeto te godine, na poziv Olimpijskog komiteta Republike Bosne i Hercegovine, nastupila za olimpijsku reprezentaciju RBiH u plivačkim disciplinama delfin 100 i 200 metara. Ona je prva žena koja je pod zastavom naše zemlje nastupila na olimpijskim igrama.


O sjećanjima na taj dan, ali i o planovima i radu na poziciji dogradonačelnice Sarajeva govori u intervjuu za Fokus.


Odlukom Gradskog vijeća, a na prijedlog Naše stranke postali ste dogradonačelnica Sarajeva. Uz čestitke ide i pitanje, kako se osjećate?


-Veoma ponosno. Jedino što s ovim osjećajem mogu uporediti je Barcelona 1992., moj 17. rođendan, dok čekam zvižduk startera da otplivam prvu olimpijsku trku za Bosnu i Hercegovinu.


S obzirom na to da je jedna od kandidatkinja bila i Ivana Marić i čija je kandidatura podijelila bh. javnost zbog njenih određenih izjava i stavova, te da je sve to očigledno uticalo i na Našu stranku da ipak podrži Vas, kako ste Vi sve to doživjeli i jeste li se osjetili „rezervnim rješenjem“?


-Nisam, jer proces nije tako tekao. Nas pet kandidata smo se prezentirali kantonalnom odboru isti dan, ušla sam u drugi krug i par dana kasnije izabrana. Još bitnije, kada mi je opcija da budem kandidovana ponuđena, prihvatila sam to kao potvrdu mojih kvaliteta, potencijala i dosadašnjeg iskustva. I kao izazov naravno. Jer kao što je san svakog sportiste da nastupi na olimpijadi, tako mislim da je san svakog Sarajlije da na ovaj način predstavlja i pomaže svoj grad. Neizmjerno sam sretna i ponosna što je Naša stranka u meni prepoznala kredibilitet i zahvalna što su mi pružili tu šansu.


Jeste li Vi članica Naše stranke i jeste li bili politički aktivni?


-Iz mojih objava na društvenim mrežama je jasno da sam već dugo simpatizerka Naše stranke i politika za koje se zalaže, ali nisam do sada bila politički aktivna u nekom formalnom smislu. Tokom cijelog ovog procesa, iz Naše stranke to pitanje niko nije pomenuo, a meni ne bi bilo sporno.


Ko je Vas predložio za kandidatkinju u Našoj stranci?


-Damir Arnaut me je predložio. On i ja smo već sarađivali po nekim pitanjima. Također, studirao je sa Gordanom Kožuljem, bivšim hrvatskim olimpijcem, i kaže da ga je uvijek fascinirala količina odricanja koju zahtijeva studiranje uz uporednu plivačku stipendiju na američkom univerzitetu.


Nažalost, neuspješan je bio izbor Bogića Bogićevića na mjesto gradonačelnika i sramne opstrukcije tog izbora dosta su poljuljale povjerenje i nade javnosti u željno očekivane promjene. Ipak, kandidatura i izbor Benjamine Karić za gradonačelnicu Sarajeva uz njenu impresivnu biografiju te činjenicu da na tu poziciju dolazi jedna mlada, obrazovana, uspješna žena ipak su donekle amortizirali sramotu koju su, iako sami nisu doprinijeli tome osjećali mnogi građani Sarajeva zbog neizbora Bogića Bogićevića.


Kako Vi komentirate neizbor Bogićevića, ali i izbor Benjamine Karić za gradonačelnicu?

 

-Stid me je zbog prljavštine koja je isplivala na površinu prilikom pokušaja izbora gospodina Bogićevića i to je dugoročna šteta za Sarajevo. Ali baš to što je isplivala kada je kandidatura čovjeka poput Bogićevića trebala odvratiti i one sa najprljavijim porivima je ozbiljno upozorenje s kakvim pojavama se suočavamo. Krajnje je vrijeme za pospremanje, dosljedno, iz temelja. Kandidatura Benjamine Karić je stoga i prava poruka u ovom trenutku – nova energija i nova snaga za Sarajevo sa Bogićevićevim vrijednostima.


Prvi put u historiji Sarajeva dvije dame će biti na čelu Grada. Benjamina Karić je tek druga gradonačelnica Sarajeva, a sad imamo i jednu ženu na mjestu dogradonačelnice.


-Lijepo je po drugi put biti dio istorije. Drago mi je da ćemo Benjamina i ja dijeliti to. Odlična je to poruka i za region, ostatak Evrope, cijeli svijet. Sanda Dubravčić je u ovom gradu upalila olimpijski plamen, čast je biti dio poruke da ta vatra u Sarajevu sada gori još jače.


Nastavak razgovora čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još