FOTO/ Izabrana jednoglasno

Sarajevo dobilo gradonačelnicu! Benjamina Karić na čelu prijestolnice BiH

Front08.04.21, 10:59h

Sarajevo dobilo gradonačelnicu! Benjamina Karić na čelu prijestolnice BiH
Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je zamjenike gradonačelnice Harisa Bašića (Narod i Pravda) iz reda bošnjačkog naroda i Anju Margetić (Naša stranka) iz reda hrvatskog naroda

 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas Benjaminu Karić za gradonačelnicu Grada Sarajeva. Ona je izabrana jednoglasno sa 26 glasova za.

 

Karić je bila prijedlog SDP-a, a za njen izbor saglasnost je dalo 15 vijećnika. Izjašnjava se kao Ostali, tako da nije bilo prepreka da se ona nađe na ovoj funkciji.

 

fna-benjamina-karic

 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas i zamjenike gradonačelnice - Harisa Bašića (Narod i Pravda) iz reda bošnjačkog naroda i Anju Margetić (Naša stranka) iz reda hrvatskog naroda.

 

Inače, nova gradonačelnica bh. prijestolnice je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

 

benjamina-karic

 

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik. Doc. dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

 

Podsjetimo, Bogić Bogićević je odbio prihvatiti funkciju gradonačelnika nakon peripetija koje su se dešavale na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 153

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još