Potresna ispovijest glumice

Nakon 43 godine šutnje i Merima Isaković optužila Lečića: 'Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod...'

Kultura08.04.21, 09:14h

 Nakon 43 godine šutnje i Merima Isaković optužila Lečića: 'Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod...'
- Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta - kazala je Isaković

 

 

Merima Isaković, koja je bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvijezda Jugoslavije, prvi put poslije 43 godine je otvorila dušu i progovorila o tome kako ju je zlostavljao glumac Branislav Lečić.

 

U tekstu za novi Nedeljnik, glumica, koju stariji gledaoci pamte po ulozi Jovane Lukine, progovorila je o užasnom iskustvu koje je doživjela kao studentica glume.

 

Ovo su kratki izvodi iz njenog svjedočanstva.

 

- Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boli svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspije, umrijet ću noćas. Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše…

 

- Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta.

 

- Opraštam ti, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koju si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.

 

- Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovijest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja… - navodi Merima Isaković u tekstu u Nedeljniku.

 

Merima Isaković je prije toga u intervjuu za Serbian times također govorila o slučaju Branislava Lečića.

 

- Nije prvi put da čujem o nasilnim postupcima Branislava Lečića. Ja to ponašanje znam. Voljela bih da mogu da vjerujem da je ovo posljednji put - rekla je ona.

 

- Tragedija je buknula kada je 26. jula 2014. godine petnaestogodišnja Tijana Jurić silovana, brutalno mučena i ubijena. Osim osude monstruoznog ubice, nije dovoljno učinjeno ni tad, a ni prije toga da se pomogne žrtvama najstravičnijeg nasilja, kao ni njihovim roditeljima, da se probudi svijest u javnosti, da se organizuje stručna pomoć - rekla je Merima Isaković.

 

Merima Isaković bila je jedna od najtalentovanijih i najljepših jugoslovenskih glumica. Nezaboravne su njene uloge u filmovima "Ljubav i bjes"(1978), "Jovana Lukina" (1979), "Neka druga žena"(1980)... Nesvakidašnji talenat dokazala je i na pozorišnim daskama. Bila je jedinstvena Ofelija..

 

Primljena je na beogradsku Akademiju kad je imala samo šesnaest i po godina. Profesori su joj bili Ognjenka Milićević i Milenko Maričić.

 

A onda, kad je imala 21 godinu, na "peglicu", u kojoj je bila s bratom, naletjela je "lada". Uz mnogo muka je preživjela ovu saobraćajnu nesreću. Zadobila je tešku povredu kičme i ostala nepokretna.   

 

Operisana je na beogradskoj Ortopedskoj klinici. Po njenoj procjeni  "uz lošu organizaciju tog hiruškog zahvata". Na terapiju je išla u Rusiju, pa u Ukrajinu i Kinu. Vratila se poslije toga u Srbiju, a potom se preselila na Novi Zeland.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook