Lideri SDP-a, NiP-a i NS-a u zajedničkoj izjavi

Hoće li Sarajevo dobiti gradonačelnicu? 'Osigurali smo 15 potpisa! Pozivamo ostale stranke i vijećnike da nam se pridruže'

Front07.04.21, 15:28h

Hoće li Sarajevo dobiti gradonačelnicu? 'Osigurali smo 15 potpisa! Pozivamo ostale stranke i vijećnike da nam se pridruže'
Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave

 

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva zakazan je za četvrtak 8. aprila 2021. godine. Gradsko vijeće trebalo bi okončati izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika, a tim povodom oglasili su se i predsjednici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

 

U zajedničkoj izjavi Nermina Nikšića, Predraga Kojovića i Elmedina Konakovića navodi se kako je sutrašnja sjednica prilika da se proces izbora gradonačelnika i njegovih zamjenika okonča uprkos različitim opstrukcijama i potencijalnim nezakonitim radnjama o čemu će konačnu riječ dati nadležno tužilaštvo.

 

„Nažalost, naša časna namjera da gradonačelnik Sarajeva bude cijenjeni Bogić Bogićević sabotirana je nečasnim metodama aktuelnog gradonačelnika
Abdulaha Skake i njegove stranke što je dovelo do odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature. SDP je nakon toga za gradonačenicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić (rođ. Londrc), dok kandidati za zamjenika gradonačelnika ostaju Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).


SDP, Naša stranka i Narod i pravda u Gradskom vijeću su osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika, a pozivamo i druge stranke i vijećnike da nam se pridruže.


Radeći kao tim i stavljajući interese građana Sarajeva na prvo mjesto, vjerujemo da će buduća gradonačelnica i zamjenici odgovorno obavljati povjerene dužnosti ostvarujući značajne rezultate. Nova administracija će rad gradske vlasti učiniti boljim i transparentnijim“, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika stranaka koji u Gradskom vijeću Sarajeva imaju većinu.

 

potpisi-benjamina-karic

 

Iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave.

 

„Neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa. Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa. Predloženi kandidati za gradonačelnicu i njene zamjenike održavaju vrijednosti multietničkog Sarajeva i zaslužuju priliku pokazati da vlast može i treba raditi odgovorno, transparentno i učinkoviti na zadovoljstvo svih građana“, kaže se na kraju zajedničke izjave.

 

Nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za četvrtak 8. aprila 2021. u 10 sati.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još