POTPUNI HAOS NAKON ULASKA ISTRAŽITELJA

Ko je ovdje lud?! 'Malina' respiratori u 'crvenoj zoni', ali se na KCUS-u nijedan ne koristi, a direktorica tvrdi da su svi u fukciji!

Hronika06.04.21, 21:42h

Ko je ovdje lud?! 'Malina' respiratori u 'crvenoj zoni', ali se na KCUS-u nijedan ne koristi, a direktorica tvrdi da su svi u fukciji!
Na vještacima sada ostaje da u novom predmetu izvrše analizu da li neki respiratori zaista ne rade i zašto se ne koriste, provjeravajući sve šokantne navode iz dramatičnog pisma koje je uznemirilo javnost posljednih dana. Također, istražitelji bi trebali utvrditi i (ne)tačnost izjava koje su iznešene u javnost te da li su, eventualno, respiratori ACM812 naknadno "izvučeni na hodnik"...

 

 

Trideset respiratora ACM812, koje je nabavila "Srebrena malina", a koji su pripali KCUS-u nalaze se u tzv. "crvenoj zoni", odnosno Covid jedinicama za najteže pacijente, ali nijedan nije bio u funkciji podrške pacijentima kada su jučer tužilac Tužilaštva KS i tehničar SIPA-e ušli u Respiratorni centar KCUS-a.

 

Ovu informaciju objavio je večeras portal Klix, navodeći i da se na 11 aparata nalaze papirići s natpisom "ne radi", za koje se pretpostavlja da su ih postavili uposlenici ove zdravstvene ustanove.


Kako Klix dalje navodi, svi respiratori su zatečeni u Respiratornom centru, neki u hodniku, a neki u prostorijama i ne koriste se. Dakle, nisu ni uključeni u struju.


Prema ranijim informacijama, ljekari koriste druge respiratore renomiranih brendova, a respiratori ACM812A koji su funkcionalni služe samo u slučaju kada su svi ostali respiratori zauzeti i da je hitno potreban bilo kakav respirator kako bi se pacijent održao u životu. Za sada nije poznato da li je ijedan respirator ACM812A korišten, ako se izuzmu izjave zvaničnika KCUS-a da se svi koriste.


Ove informacije potpuno demantuju izjave direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović u Sudu BiH da su svi respiratori koje je nabavila "Srebrena malina" u funkciji. Istu informaciju s javnosti je nedavno podijelio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je za Federalnu televiziju rekao da se koristi svih 35 respiratora ACM812A.


Kao što je poznato, 30 respiratora "Srebrene maline" se nalazi na KCUS-u, a još pet iste marke su donacija iz Dubaija. To čini 35 aparata, ali dva nisu pronađena u Covid odjelu na KCUS-u.


Na vještacima sada ostaje da u novom predmetu izvrše analizu da li neki respiratori zaista ne rade i zašto se ne koriste, provjeravajući sve šokantne navode iz dramatičnog pisma koje je uznemirilo javnost posljednih dana.


Također, istražitelji bi trebali utvrditi i (ne)tačnost izjava koje su iznešene u javnost te da li su, eventualno, respiratori ACM812 naknadno "izvučeni na hodnik"... Podsjećamo, prof. dr. Damir Marjanović, koji je kao stručnjak (genetičar) bio član komisije pri Domu naroda Parlamenta FBiH kada se još prije deset mjeseci vršila provjera ispravnosti i fukcionalnosti respiratora nabavljenih posredstvom "Srebrene maline", objavio je na svom Facebook profilu decidno pojašnjenje zašto se ovi aparati ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, te za koju su upotrebu dobili verifikaciju.


Tačnije, Marjanović je ponovio tadašnje obrazloženje stručne komisije, te naglasio:


- Stoga, ako se dokaže da je bilo koji od ovih respiratora korišten u tim jedinicama (a od srca se nadam da nije), oni koji su dozvolili to korištenje nikako ne smiju i ne mogu reći da nisu znali da ovi respiratori nemaju tu namjenu, jer takvu je informaciju nakon ovog zasjedanja imao i premijer, i ministar zdravstva i svi delegati Doma naroda, a siguran sam da stvarnim ekspertima ta "sitnica koja život znači" nije nikako mogla promaći... Pozvao sam i tada, pozivam i sada da neko demantuje ovu činjenicu!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 183

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još