tuga

Preminula bh. scenaristikinja i rediteljica Vesna Ljubić

Hronika05.04.21, 19:34h

Preminula bh. scenaristikinja i rediteljica Vesna Ljubić
Vesna Ljubić je, dakle, cijeli radni vijek provela u Sivom domu, gdje je dočekala i zasluženu penziju

 

Preminula je Vesna Ljubić, prva žena iz BiH koja je režirala cjelovečernje igrane filmove.


Vesna je bila vrsna filmska, televizijska i radijska scenaristkinja i rediteljica te dugogodišnja urednica i autorica u Dramskom programu Radio Sarajeva, Radija Bosne i Hercegovine, kao i Federalnog Radija.


"Zahvaljujući Vesninom znanju i posvećenosti, Dramski program je doživio zlatne produkcijske godine. Produkcija Dramskog programa imala je odličnu percepciju ne samo u okvirima bivše države već je dobila i veliki broj nagrada na najznačajnijim međunarodnim festivalima. Vesna je bila snažna autorska i kreativna ličnost koja je, pored svoga scenarističkog rada i filmova koje je režirala, ostavila i veliku zaostavštinu u radiofonskom stvaralaštvu Bosne i Hercegovine", kaže sadašnji urednik DDP-a, Miralem Ovčina koji je sarađivao sa Vesnom Ljubić te bio u grupi reditelja koja je radila i za tadašnji Dramski program.


Vesna Ljubić je, dakle, cijeli radni vijek provela u Sivom domu, gdje je dočekala i zasluženu penziju. Režirala je i uredila na stotine emisija i radiodrama te za iste osvojila niz međunarodnih nagrada i priznanja. Provela je cijeli rat u Sarajevu, u toku kojeg je snimila i nekoliko kratkih dokumentaraca; jedan od njih ECCE HOMO je bio prvi bh. film ikada prikazan na najvećem festivalu dokumentranog filma u svijetu - IDFA u Amsterdamu, 1994. godine.


Vesna Ljubić je završila književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a zatim i Filmsku režiju u Rimu na Centro Sperimentale di Cinematografia. Na drugoj godini studija asistira Federicu Feliniju te režira svoj prvi film PUTOVANJE. Godine 1971. snima dokumentarni film HALIL TIKVEŠA i TV igrani film SIMHA koji osvaja prvu nagradu na Filmskom festivalu u Portorožu. Prvi igrani film PRKOSNA DELTA snima 1980. i s njim osvaja Glavnu nagradu na Festivalu u Bergamu. Godine 1987. snima svoj drugi igrani film POSLJEDNJI SKRETNIČAR UZANOG KOLOSJEKA koji biva proglašen najboljim stranim filmom na Festivalu u Delhiju 1988. godine.

 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook