Pandemija koronavirusa utiče na cjelokupnu privredu

Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?

Biznis Klub04.04.21, 19:39h

Koliko košta jedan dan zatvaranja u BiH?
Kolike su finansijske štete od pandemije niko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i nameta bili su manji za 700 miliona KM. Gubici kompanija mjere se milijardama maraka. Bez posla su ostale desetine hiljada radnika

 


Pandemija koronavirusa državu i građane Bosne i Hercegovine do sada je direktno i indirektno koštala desetak milijardi maraka.

 

Procjene ekonomista su da jedan dan djelomičnog zatvaranja ekonomiju košta između 5 i 10 miliona maraka.

 

Za liječnike ograničavanje i potpuna zabrana rada pojedinih djelatnosti u ovom trenutku su jedini način da se spriječi kolaps zdravstvenog sistema.

 

Pandemija koronavirusa utiče na cjelokupnu privredu, ali su daleko teže njene posljedice na male obrte, zanatlije, turizam i ugostiteljstvo nego na veće sisteme.

 

Hedija Suzana Halilović, vlasnica picerije u Banja Luci, ne radi već dvije sedmice. Na nagovor svojih radnika sutra će pokušati sa šalterskom prodajom i dostavom.

 

Nije sigurna da će se na ovaj način pokriti troškovi i moći isplatiti plate.

 

– Ovo je strašno. Ja mislim da je ovo strašno i da moji radnici neće znati za 10 dana kako da sebi kupe kruh i mlijeko. Eto prosto rečeno opstanak je u pitanju. Nije više u pitanju hoćemo li imati goriva u autu, hoćemo li kupiti cigarete, popiti kafu. Nećemo imati za hranu – rekla je Halilović za BHRT.

 

Mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja pandemije vjerovatno su najviše pogodile ugostitelje koji su u zadnjih godinu dana morali otpustiti nekoliko hiljada radnika.

 

Sada je, kažu, ugrožena egzistencija cijelog ovog sektora i preostalih zaposlenih u njemu.

 

– Mi smo baratali cifrom negdje oko 12-13 hiljada direktno zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i turizma. Sada je spalo na 10 hiljada, a indirektno porodice sigurno 30 do 40 hiljada živi što u raznim oblastima koje su vezane isključivo za ugostiteljstvo – istaknuo je Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.

 

Kolike su finansijske štete od pandemije niko ne zna. Prihodi od PDV-a, carina i nameta bili su manji za 700 miliona KM. Gubici kompanija mjere se milijardama maraka. Bez posla su ostale desetine hiljada radnika.

 

Prema mišljenju ekonomista, ova godina će u poslovnom smislu zbog indolentnog ponašanja naših političara biti znatno teža od prošle.

 

– Teško je raditi precizne procjene troškova ove krize na dnevnoj razini međutim vjerovatno je da je to u nekom rasponu od 5-10 miliona KM dnevno. Vjerovatno troškovi će na kraju biti i veći uzimajući u obzir da je riječ o globalnoj krizi – kazao je ekonomski analitičar Adnan Čavalić za BHRT.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!