FOTO/ večeras ispred Historijskog muzeja BiH

26. izdanje kulturološkog programa Modul Memorije otvoreno izložbom fotografija Paula Lowea 'Ožiljci'

Kultura03.04.21, 20:03h

26. izdanje kulturološkog programa Modul Memorije otvoreno izložbom fotografija Paula Lowea 'Ožiljci'
Filmski program Modul Memorije ove godine donosi filmove - "Most" Hajrudina Šibe Krvavca, "Simpatija za đavola" (Sympathie Pour le Diable) kanadskog reditelja Guillaumea de Fontenya te nekoliko dokumetranih filmova

 

 

Ovogodišnje 26. izdanje kulturološkog programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, čija je misija očuvanje kulture sjećanja, otvoreno je večeras ispred Historijskog muzeja BiH fotografskom izložbom "Ožiljci" autora Paula Lowea.

 


To je bila prilika da se Loweu dodijeli Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

 

modul-memorije-2021-fena-5


- Veoma sam ponosan i ovo je za mene veliki uspjeh što sam fotografije velikog formata, koje sam slikao u ratu, predstavio na izložbi 25 godina kasnije. Ovo je bio san za mene da napravim baš ovakvu izložbu. Postavljena je ispred Historijskog muzeja skoro na istom mjestu gdje su nastale fotografije. Nadam se da će je puno građana pogledati sve do kraja juna do kada je otvorena - rekao je za Fenu Paul Lowe.


Smatra da se historija rata u BiH nikada ne smije zaboraviti i da se iz nje trebaju izvlačiti životne pouke.  


Jednu od tema koju je slijedio za izložbu bila je uticaj agresije na arhitektonski materijal grada.

 

modul-memorije-2021-fena-3


- Na to koliko je teško oružje uništilo zgrade, kako je geler ostavio svoje nasilne tragove na ulicama i zidovima i kako su građani gradili improvizovane barikade da bi se zaštitili. Ova izložba dokumentuje upravo teksture uništenja koje su u to vrijeme predstavljale zastrašujuću ljepotu – dodao je Lowe.  


Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Modula Memorije direktor Festivala MESS i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković prisutnima je predstavio program za vrijeme kojeg će biti održane online platforme od 6. aprila do 9. maja.

 

modul-memorije-2021-fena-2


- Tu je, između ostalog, premijera katalonskog filma "Kao da je neko u šumi". Riječ je o dokumentarcu s fokusom na djecu rođenu nakon ratnih silovanja. Ono što neće biti online je izložba "The Roses are Red" autorice Amine Avdić, koja bi trebala biti otvorena u zgradi Crvenog križa, s tim da će biti limitiran broj posjetilaca – rekao je Kreševljeković.


Filmski program Modul Memorije ove godine donosi filmove - "Most" Hajrudina Šibe Krvavca, "Simpatija za đavola" (Sympathie Pour le Diable) kanadskog reditelja Guillaumea de Fontenya te nekoliko dokumetranih filmova.


Zainteresovana publika sadržaje 26. izdanja Modula Memorije od 3. do 9. prila može pratiti na Facebook profile i Youtube kanalu Festivala MESS.

 

modul-memorije-2021-fena-4

 


(FENA/ad)Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!