Otvoreno pismo javnosti iz KCUS-a

Sram vas bilo! Nadljudskim naporima borimo se za svaki život, nemamo vremena za spinove u 'žutoj štampi'!

Front03.04.21, 18:38h

Sram vas bilo! Nadljudskim naporima borimo se za svaki život, nemamo vremena za spinove u 'žutoj štampi'!
KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS. Stojimo iza svakog svog uposlenika, a posebno iza naših anesteziologa - navodi se otvorenom pismu javnosti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu

 

 


Otvoreno pismo javnosti upućeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kao, kako se navodi, "odgovor na sramotno izvrtanje činjenica o uspješnom i herojskom radu uposlenika KCUS-a u borbi protiv Covid 19".

 

Pismo je upućeno nakon što je Avaz, a potom i brojni drugi mediji, objavio dramatično pismo ljekara sa KCUS-a o ispravnosti respiratora nabavljenih posredstvom "Srebrene maline", a koji se trentno koriste u liječenju najtežih Covid-bolesnika.


Pismo KCUS-a u cjelosti prenosimo u nastavku:


Zbog iznošenja niza neistina i kleveta koje su danas objavljene u „žutoj štampi“ Klinički centar Univerziteta u Sarajevu upućuje Otvoreno pismo javnosti u cilju  spriječavanja unošenja i širenja nemira među građanima.


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove.


KCUS je zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u kojoj se hospitaliziraju  i liječe teški i kritični Covid 19 pacijenti, koji imaju i najveću stopu smrtnosti. Navodi u „žutoj štampi“ u kojima se KCUS-u inputiraju loši rezultati i stvaraju aluzije o neredu i nemaru naših uposlenika, a u svrhu stvaranja slike nepovjerenja građana ne pomaže nikome, a ponajmanje našim pacijentima i građanima.


Neargumentovani i tendenciozni tekstovi stvaraju nemir kod građana, što stvara i dodatni pritisak i kod ljekara i medicinskog osoblja koji rade sa najtežim bolesnicima.


KCUS pored Kantona Sarajevo prima najteže bolesnike i iz drugih – suosnivačkih kantona, s toga je nekorektno od KCUS-a praviti metu plasiranjem neistinitih informacija. Nijedan bolesnik koji je zahtjevao hospitalizaciju nije vraćen niti mu je uskraćena usluga.


Iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio teret najtežih Covid 19 pacijenata sa 48.994  zaraženih u KS što je skoro jednako broju Covid 19  pacijenata u cijelom entitetu RS sa 54.958 (smrtnost 5%), uspjeli smo značajno smanjiti smrtnost u KS na 1.97%.


Kao što se da vidjeti rezultati rada zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja prikazani su niskim procentom smrtnosti u KS, dok su rezultati lošeg rada Kriznog štaba, Ministarstva zdravstva i Vlade KS prikazani velikim procentom novozaraženih građana, tj. razbuktavanjem pandemije. Zbog toga je Krizni štab KCUS-a uputio Tužilaštvu Zahtjev za provjeru rada Kriznog štaba KS i Vlade KS, krajem marta.


Sva odgovornost pogrešnih postupaka Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji su svojim nečinjenjem i pogrešnim činjenjem doveli sve građane Kantona Sarajevo u izrazitu životnu opasnost pokušava se prebaciti na KCUS.  


Dakle, KCUS sanira štete i posljedice loših odluka Kriznog štaba KS i Vlade KS.

 
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu stoji iza svakog svog uposlenika, a posebno iza naših anesteziologa - navodi se otvorenom pismu javnosti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 246

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još