Ministar Vranić odgovorio novinarima

Očito je nesporazum... Obećavam, bez imalo stida, da ću medijske radnike dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio!

Mediji01.04.21, 19:36h

Očito je nesporazum... Obećavam, bez imalo stida, da ću medijske radnike dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio!
Žao mi je što je moja izjava o tome da novinari nisu na listi prioriteta za vakcinisanje izazavala burne reakcije i očiti nesporazum, kaže ministar Vranić

 

Nakon što je žestoko uzburkao medijsku scenu i izazvao burne reakcije medijskih radnika zbog jučerašnje izjave da novinari nisu i neće biti na listi prioriteta za vakcinisanje, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je putem svog Facebook profila pokušao da objasni ono što je rekao, te je poručio da će novinari ipak "biti dodati na listu prioriteta".

 

 A evo i šta je poručio u svom postu: 
 

Žao mi je što je moja izjava o tome da novinari nisu na listi prioriteta za vakcinisanje izazavala burne reakcije i očiti nesporazum.
Ni Vlada Kantona Sarajevo, ni Ministarstvo zdravstva, niti ja, kao ministar, nemamo utjecaj na to ko će biti prioritet u procesu imunizacije. O tome svjedoči i naš zahtjev prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo da na listu prioriteta dodaju osobe sa transplantiranim organima, ali odgovor je bio da se strogo moramo pridržavati njihovog plana vakcinacije.


Bitno je reći da su Smjernice za prioritete imunizacije određene na nivou Svjetske zdravstvene organizacije, a da u Bosni i Hercegovini prioritete za vakcinacije određuju entitetski nivoi.


Vlada Federacije BiH je početkom godine donijela Pravilnik prema kojem su zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje prva prioritetna skupina, te starije osobe i osobe koje rade u ustanovama za brigu o starijim osobama, potom osobe s hroničnim bolestima, pa osobe koje su zaposlene u javnim službama od značaja (policija, obrazovanje...).


Da su Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH uradili svoj dio posla, mi bismo do sada već vakcinisali sve prioritetne skupine, ali i novinare i sve ostale osobe koje su svojim poslom svakodnevno izložene riziku od zaraze.


Nisim bio, niti ću ikad biti slatkorječivi političar koji neće uraditi ništa u cilju nabavke vakcina, ali će bez imalo stida i grižnje savjesti medijskim radnicima javno obećati da će ih dodati na listu prioriteta, kako bi im se dodvorio - poručio je ministar Vranić.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još