Američki institut objavio porazna predviđanja

Crne prognoze: Do 1. jula u BiH će biti 10.000 mrtvih... Evo kada bi moglo biti najgore

Hronika30.03.21, 17:40h

Crne prognoze: Do 1. jula u BiH će biti 10.000 mrtvih... Evo kada bi moglo biti najgore
IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sljedećih nekoliko mjeseci

 

Do jula ove godine u Bosni i Hercegovini od posljedica koronavirusa moglo bi umrijeti više od 10 hiljada ljudi.

 

Nezavisni centar

 

Pokazala su to predviđanja nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

 

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sljedećih nekoliko mjeseci.

 

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. jula narasti do 10.134. Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će sredinom aprila i u prvom dijelu maja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih.

 

smrtnost-bih-predvidjanja

 

Za sredinu aprila predviđaju nam i hiljade novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u junu. Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski.

 

Predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić je za „Avaz“ kazao da je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere.

 

- Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebna je vakcinacija. Situacija je izmakla kontroli, stoga ćemo morati vakcinisati od 70 do 80 posto stanovništva - poručio je Karamehić.

 

Normalne države

 

Dodao je da je IMHE u pravu u svojim predviđanjima.

 

- Kanton Sarajevo ima hiljadu zaraženih na 100.000 stanovnika, a Njemačka s 82 miliona stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Ovo ide na dušu vlasti koje nisu nabavila vakcine kao sve normalne države u svijetu. Bez vakcinacije, ove crne brojke će se multiplicirati - naglasio je Karamehić.

 

Moraju krivično odgovarati

 

- Ovo što dobivamo putem COVAX-a je izuzetno malo, jer nama treba 4 ili 4 i po miliona vakcina. Ovo je bezobrazno od vlasti, njih treba krivično procesuirati. Vlada FBiH formirala je neki tim za nabavku vakcina u kojem opet sjede političari. Nema nigdje stručnjaka, jer se onda ne bi mogli baviti korupcijom i kriminalom. Zato imaju ove optužnice, a ne mogu građani imati hipoteku, što je primjer FBiH Fadil Novalić, koji se bavio respiratorima, pa mu sada niko ništa ne vjeruje - smatra Karamehić.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još