Kantautor, pjesnik i glumac preminuo u 78. godini

Od posljedica koronavirusa umro Zafir Hadžimanov

Kultura27.03.21, 16:53h

Od posljedica koronavirusa umro Zafir Hadžimanov
Zafir Hadžimanov je bio oženjen pjevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova, poznatog džez muzičara

 

 

Zafir Hadžimanov, filmski glumac, pjevač i kompozitor preminuo je od posljedica virusa korona, javljaju beogradski mediji.

 

"Novosti" pišu da je i njegov sin Vasil Hadžimanov pozitivan na Kovid-19, ali nema nikakve simptome bolesti.

 

Zafir Hadžimanov je bio oženjen pjevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova, poznatog džez muzičara.

 

Podsjetimo, kantautor, pjesnik, glumac Zafir Hadžimanov je rođen 1943. godine u Kavadarcima, Makedonija. Završio je gimnaziju i muzičku školu u Skoplju, gdje je počeo da se bavi muzikom i pozorištem. 1967. godine diplomirao je glumu na FDU u Beogradu.

 

Paralelno sa studijama, nastupao je kao pjevač zabavne muzike i snimio svoje prve dvije ploče na kojima je i autor tekstova, piše "Kurir".

 

"Telegraf.rs" podsjeća da je nastupao je na scenama širom svijeta, u Boljšoj teatru, Opera hausu, Pariskoj Olimpiji… Paralelno sa scenskim i muzičkim radom Zafir Hadžimanov piše i objavljuje poeziju na srpskom i na makedonskom jeziku. Bio je autor tekstova, stihova i muzike prvog makedonskog mjuzikla "Halo, buđenje". Vlada R. Makedonije mu je dodijelila titulu Ambasadora kulture R. Makedonije u Srbiji.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!