samo da nam je nekako do vakcina

Ovako će izgledati masovna imunizacija u Zetri (kada konačno počne): 30 punktova, termalne kamere, sestre koje prate reakcije...

Hronika25.03.21, 12:37h

Ovako će izgledati masovna imunizacija u Zetri (kada konačno počne): 30 punktova, termalne kamere, sestre koje prate reakcije...
Dom zdravlja je nosilac te imunizacije za Kanton Sarajevo, a bit će pomognuti i ostalim zavodima primarnog karaktera jer trebat će im, kaže Šarkić, kadrovska pomoć na terenu kad se bude radila masovna imunizacija u 'Zetri'

 

Masovna imunizacija stanovništva Kantona Sarajevo trebalo bi da bude realizirana u Olimpijskoj dvorani Zetra, na 30 vakcinalnih punktova, kontrolnim sobama gdje će biti ljekari i medicinske sestre koji će, nakon što primi vakcinu protiv virusa korona, oko pola sata pratiti pacijenta radi eventualnih neželjenih reakcija.

 

- Kompletan proces imunizacije bit će praćem i ultimativnom informatizacijom, tako su rekli iz kompanije koja je zadužena za softver zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Bit će praćeno elektronskom uputnicom, sa tačno određenim terminom, datumom za vakcinaciju. U 'Zetri' će biti termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature - kazao je za Fenu glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić.

 

Dom zdravlja je nosilac te imunizacije za Kanton Sarajevo, a bit će pomognuti i ostalim zavodima primarnog karaktera jer trebat će im, kaže Šarkić, kadrovska pomoć na terenu kad se bude radila masovna imunizacija u 'Zetri'.

 

Kako podsjeća, federalni Zavod ja javno zdravstvo ranije je izradio Nacrt plana vakcinacije, koji je postao plan za vakcinaciju i upućen je prema kantonima. Imunizacija se odvija u tri faze. Prva faza je imunizacija zdravstvenih radnika i dobrim dijelom je započeta.

 

Po riječima Šarkića, Dom zdravlja KS sa jučerašnjim danom vakcinisao je 360 većinom uposlenika angažiranih u COVID ambulantama i COVID Centru Saraj Polje te u trijažnim punktovima, od ukupno 400 doza vakcine ‘AstraZeneca’. Opća bolnica Sarajevo uskoro završava taj proces. Druga faza su domovi za stare i iznemogle i Gerontološki centar, a treća faza je masovna imunizacija.

 

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Radi se o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX. Kako su ranije najavile bh. vlasti, iz COVAX mehanizma u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza 'AstraZeneca' vakcina.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još