nezadovoljstvo mjerama

Sarajevski ugostitelji najavili odjavljivanje radnika: 'Izvarani smo na federalnom i prodani na kantonalnom nivou'

Biznis Klub22.03.21, 16:33h

Sarajevski ugostitelji najavili odjavljivanje radnika: 'Izvarani smo na federalnom i prodani na kantonalnom nivou'
Upozorili su da jedino što im je preostalo jeste „ključ u bravu do daljnjeg“, izražavajući nezadovoljstvo polovičnim mjerama koje su na snazi, te podsjećajući da su oni zagovarali potpuni lockdown na nivou cijele BiH

 

Mirnim okupljanjem ispred zgrade Kantona Sarajevo (KS), sarajevski ugostitelji danas su ponovno izrazili nezadovoljstvo najavljenim mjerama nadležnih vlasti.

 

Neslaganje s najavljenim mjerama izrazili su uime Udruženja ugostitelja KS - Adil Šurković i Emir Karić, kao i Denis Stojnić, koji su saglasni da ne mogu prihvatiti, kako su naveli „sadaku u obliku minimalnih plaća“.

 

Istovremeno, naveli su kako su „izvarani na federalnom i prodani na kantonalnom nivou“, te pozvali ugostitelje i male privrednike da svi odjave radnike i proslijede ih na biro, te pokrenu tužbe za naknade štete koju su pretrpjeli zbog mjera uvedenih nakon proglašenja pandemije.

 

Predstavnici ugostitelja napominju da su već godinu dana u nekoj vrsti polu-lockdowna, te da rade s jedva 30 posto kapaciteta, poručivši da to što je KS izdvojio za saniranje stanja u ugostiteljstvu nedovoljno i neprihvatljivo, te da ta "simbolična sredstva" treba proslijediti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.     

 

Upozorili su da jedino što im je preostalo jeste „ključ u bravu do daljnjeg“, izražavajući nezadovoljstvo polovičnim mjerama koje su na snazi, te podsjećajući da su oni zagovarali potpuni lockdown na nivou cijele BiH.

 

Inače, danas je Skupština KS održala hitnu sjednicu u online formatu, na kojoj je, među ostalim, razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku.

 

- Zbog pogoršane epidemiološke situacije u KS, izmjenama ovog zakona koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima. Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizirati kroz Budžet - poručio je tim povodom kantonalni premijer Edin Forto.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još