Učestvovalo više od 32.000 ljudi

Objavljeni dugo očekivani rezultati američkog testiranja AstraZenece: Šta kažu o ugrušcima i efikasnosti kod starijih od 65

Lifestyle22.03.21, 10:19h

Objavljeni dugo očekivani rezultati američkog testiranja AstraZenece: Šta kažu o ugrušcima i efikasnosti kod starijih od 65
U ispitivanju je sudjelovalo više od 32.000 ispitanika, većinom iz SAD-a, ali dio ih je bio iz Čilea i Perua

 

Objavljeni su dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja cjepiva AstraZenece.

 

Rezultati velikog američkog kliničkog ispitivanja pokazuju da je cjepivo sigurno i visoko učinkovito.

 

U ispitivanju je sudjelovalo više od 32.000 ispitanika, većinom iz SAD-a, ali dio ih je bio iz Čilea i Perua.

 

Pokazalo se je cjepivo AstraZenece 79% učinkovito protiv zaraze simptomatskim covidom-19. No, možda je još važnije da cjepivo 100% učinkovito sprečava teške oblike bolesti.

 

U ispitivanju nisu nađeni nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Naime, upravo su sumnje u povezanost cjepiva AstraZenece s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je primjena cjepiva bila privremeno obustavljena u 20-ak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Europi.

 

Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim covidom koju pruža AstraZenecino cjepivo ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još