'njihov paket pomoći je besmislen'

Stojnić uoči sutrašnje hitne sjednice Skupštine KS poslao poruku premijeru Vlade KS: Forto, zatvorite kladionice!

Front21.03.21, 11:55h

Stojnić uoči sutrašnje hitne sjednice Skupštine KS poslao poruku premijeru Vlade KS: Forto, zatvorite kladionice!
Kada je riječ o paketu pomoći Stojnić smatra da je pomoć neophodna za čitavu 2020. godinu a ne samo za ove dvije sedmice


Sutra će se na hitnoj sjednici Skupštine KS razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a najavljeno je da će biti isplaćena odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima.


Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će zastupnici razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku, bit će održana online sutra, 22. marta.

 

-Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, izmjenama ovog zakona, koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima. Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizirati kroz budžet, poručio je Forto, prenosi Fena.

 

Sutrašnju sjednicu komentarisao je za Oslobođenje sarajevski ugostitelj Denis Stojnić koji već danima upozorava da ove mjere neće donijeti ništa drugo osim propasti mnogih ugostitelja, te je poslao poruku premijeru Vlade KS Edinu Forti.

 

-Što se tiče sutrašnje Sjednice KS, nisam iznenađen, pomoć je neophodna, ali osim nje  treba da razmatraju i zatvaranje kladionica, skijališta i drugih privrednih subjekata, jer samo zatvaranjem nas ugostitelja neće smanjiti broj zaraženih u KS dok su drugi Kantoni otvoreni.

 

Kada je riječ o paketu pomoći Stojnić smatra da je pomoć neophodna za čitavu 2020. godinu a ne samo za ove dvije sedmice.

 

-Njihov paket pomoći je besmislen, jer uslovljavaju ugostitelje, a znamo da 90% ugostitelja i ostalih privrednika jedva plaćaju dažbine, jer jednostavno nema gostiju i čitava ekonomija nam je doživjela krah. Žao mi je što nas predstavnike i ugostitelje Premijer Edin Forto nije ponovo primio, da se u konačnici dogovorimo pomoći za naše uposlenike i naše ostale dažbine. U Demokratskim državama su političari sa svojim ugostiteljima i ostalim privrednicima više puta zasjedali dok se nisu usaglasili o najboljem paketu pomoći, kazao je on i dodao da se vjerovatno razmatra samo uplata minimalnih iznosa pomoći.

 

-Zaboravljaju da nama dolaze dažbine vec mjesecima, kao što su komunalno, AMUS, struja itd. Konstantno radimo u samanjenom obimu i sa mjerama od 30 ljudi a sve prihode plaćamo u cjelokupnom iznosu. Jedini vid pomoći smo imali od načelnika Ibrahima Hadžibajrića, koji nas je na početku pandemije oslobodio plaćanja kirija.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 135

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još