ko je adar poonawalla?

Čovjek koji kontrolira najviše cjepiva na svijetu: Milijarder u Batmobileu drži ‘bogate‘ u šaci!

Biznis Klub20.03.21, 09:23h

Čovjek koji kontrolira najviše cjepiva na svijetu: Milijarder u Batmobileu drži ‘bogate‘ u šaci!
U međuvremenu, šef indijskog instituta pokušava opravdati indijsku "nacionalizaciju cjepiva" u trenutku kad gradska vlada New Delhija najavljuje planove za povećavanje cijepljenja s 40.000 na 125.000 dnevno

 

Ekscentrični milijarder na čelu indijskog Serum Institute još je prošli mjesec upozoravao da bi moglo doći do kašnjenja isporuke cjepivima drugim zemljama jer Indija prednost daje domaćoj potražnji.

 

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock konačno je priznao da je "previše obećavao" i da će isporuka pet milijuna doza AstraZeneca cjepiva iz Indije kasniti. Za to je optužio indijski Serum Institute, najvećeg proizvođača cjepiva na svijetu - piše Jutarnji

 

Izvršni direktor instituta Adar Poonawalla je na Twitteru još 21. veljače zamolio druge države da budu "strpljive" jer je kompaniji naređeno da doze zadrži u Indiji.

 

"Naloženo nam je da prioritiziramo ogromne potrebe Indije, i u skladu s time uravnotežimo potrebe ostatka svijeta. Trudimo se najbolje što možemo", poručio je 40-godišnji Poonawalla.

 

Serum Institute negira odgovornost u ovom slučaju, tvrdeći kako je izvoz blokirala indijska vlada.

 

Pretpostavlja se da Britanija sada neće početi s cijepljenjem mlađih od 50 godina prije svibnja, što dovodi u sumnju cilj premijera Borisa Johnsona da ublaži sve mjere za sprječavanje širenja koronavirusa do 21. lipnja.

 

Ovo je samo još jedan udarac na Britaniju, nakon što je Europska unija jučer zaprijetila da će blokirati izvoz Pfizera u zemlje s većom stopom cijepljenja i zahtijevajući da Britanija zauzvrat vrati doze AstraZenece.

 

Johnson je na konferenciji za novinare svesrdno hvalio učinkovitost AstraZenece pa je, između ostalog, rekao da je tri puta veća vjerojatnost da će osoba umrijeti od meteorita nego zbog krvnog ugruška nakon cijepljenja. Kazao je i da se samo kod pet od ukupno 11 milijuna cijepljenih Britanaca pojavilo stvaranje krvnih ugrušaka. Otkrio je i kako će se on sutra cijepiti AstraZenecom.

 

U međuvremenu, šef indijskog instituta pokušava opravdati indijsku "nacionalizaciju cjepiva" u trenutku kad gradska vlada New Delhija najavljuje planove za povećavanje cijepljenja s 40.000 na 125.000 dnevno.

 

Indija je do sada cijepila 37 milijuna ljudi s najmanje jednom dozom cjepiva, ali premijer Narendra Modi zatražio je od državnih čelnika da povećaju testiranja i cijepljenja uslijed straha od novog vala zaraze.

 

Indija je jučer zabilježila novih 35.871 slučajeva zaraze, što je najveći dnevni broj novozaraženih od prosinca. Dvije trećine novozaraženih dolazi iz savezne državi Maharashtre, u kojoj se nalaze gusto naseljeni gradova Mumbai i Pune. U ponedjeljak je vlada stavila treći najveći grad Maharashtre, Nagpur, u strogu policijsku blokadu. To je prvi veći indijski grad u kojem je vraćen policijski sat od lipnja prošle godine.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još