nakon obustave korištenja u pojedinim zemljama

EMA objavila odluku: 'AstraZeneca' je sigurna vakcina. Kad vakcinišete milione, neke nuspojave su neizbježne...

Hronika18.03.21, 17:22h

EMA objavila odluku: 'AstraZeneca' je sigurna vakcina. Kad vakcinišete milione, neke nuspojave su neizbježne...
Istaknuto je da je ova vakcina sigurna i efektivna te da je to njihovo naučno stajalište

 

Evropska agencija za lijekove (EMA) je donijela procjenu o sigurnosti upotrebe vakcine "AstraZenece" protiv covida-19, nakon što je više zemalja, među kojima su i Francuska i Njemačka, privremeno obustavili njeno korištenje zbog straha od nuspojava.

 

- Donijeli smo zaključak. Ovo je sigurno i efektivno cjepivo. Nije povezano s ugrušcima. Preporučujemo da se jasnije ističu moguće nuspojave, a pokrećemo i dodatne istrage o ovim rijetkim slučajevima. Oko 7 miliona ljudi je vakcinisano u EU, 11 miliona u Velikoj Britaniji - rečeno je na pres-konferenciji predstavnika EMA-e.

 

Istaknuto je da je ova vakcina sigurna i efektivna te da je to njihovo naučno stajalište.

 

- Svjesni smo da su neke države obustavile vakcinisanje i morali smo detaljno proučiti sve dokaze. Kada vakcinišete milione ljudi, neizbježno je da se pojave neke teške nuspojave. Naš je zadatak da provedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze i dokumente. Današnji zaključak nam omogućava da i dalje nastavimo kampanju vakcinisanja  i da građani EU uvijek budu informirani o svemu - istakli su iz EMA-e.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!