Nakon sastanka s Erdoganom

Dodik: Donacijom vakcina Turska pokazala solidarnost i kontinuitet dobrih odnosa

Front16.03.21, 17:52h

Dodik: Donacijom vakcina Turska pokazala solidarnost i kontinuitet dobrih odnosa
Dodik kaže da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 vakcina koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost dodijelila BiH koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas u Ankari nakon što su se on i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić susreli s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom da je to bio uspješan sastanak koji je pokazatelj u kontinuitetu dobrih odnosa dvije zemlje.

 

Napomenuo je da je pandemija zaustavila kontakte i spriječila da oni budu intenzivniji, ali je ocijenio da je sada pravo vrijeme da se ona nastavi, a saradnju će ubrzati danas potpisana tri sporazuma.

 

- Velika su očekivanja bh. strane vezano za podršku izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd i svi koji su sumnjali u to sada mogu biti sigurni da će taj projekat biti realiziran te je potrebno da svi zajedno učinimo napore da se on provede u djelo - podvukao je Dodik.

 

Ipak mišljenja je da bez volje predsjednika Erdogana možda bi se stalo s realizacijom tog projekta te je uvjeren da je njegova inicijativa i podrška u tome odlučujuća.

 

Dodik kaže da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 vakcina koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost dodijelila BiH koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo.

 

- Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator vakcina za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo - kaže Dodik.

 

Podsjetio je BiH ima složen sistem odlučivanja zbog ustroja definiranog Dejtonskim mirovnim sporazumom te je pozvao Erdogana da ohrabri BiH da sama donosi odluke i odrekne se "protektorata međunarodne zajednice" jer je, ocjenjuje Dodik, najbolji temelj za uspješno društvo.

 

Kazao je i da je dogovoren trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, ali smatra da bi se trebala tome priključiti i Rusija imajući u vidu da bi se time doprinijelo daljnoj stabilizaciji odnosa.

 

Džaferović: Autoput od izuzetnog značaja za ukupan region zapadnog Balkana

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje.

 

Zahvalio je predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu, dodajući da ovo bila vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko jako bitnih tema.

 

- Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini kako je saopćeno na današnjem sastanku - kazao je Džaferović.

 

Napomenuo je da je razgovarano i sporazumu o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd koji je danas potpisan što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

 

- Autoput Sarajevo - Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad s sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH - dodao je.

 

Također, ovaj projekat je, naglasio je Džaferović, od izuzetnog značaja za ukupan region zapadnog Balkana, ne samo radi kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Beograda već i radi stabilnosti ovog dijela Evrope.

 

- Turska ima stabilizirajuću ulogu na zapadnom Balkanu, koju ostvaruje kroz svoje dobre odnose sa svim državama ove regije, i jako je važno da je Republika Turska prisutna s ovakvim projektima - stava je Džaferović.

 

Razgovarano je i o tome kako na što bolji način iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države.

 

- Važno je znati da smo mi potpisali s Turskom Sporazum o slobodnoj trgovini kojim su Bosni i Hercegovini date povlastice kakve nema nijedna druga država na svijetu u trgovinskim odnosima s Turskom - ponovio je Džaferović, napominjući da je potrebno u periodu koji slijedi iskoristiti taj otvoren prostor.

 

Razgovarano je i proizvodnim investicijama, a cilj Bosne i Hercegovine je povećanje trgovinske razmjene s Turskom na milijardu dolara godišnje, te povećanje bh. izvoza u Tursku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još