Zbog mogućih ozbiljnih nuspojava

Nizozemska obustavlja vakcinisanje AstraZenecom sljedećih 14 dana, možda i duže

Hronika15.03.21, 08:58h

Nizozemska obustavlja vakcinisanje AstraZenecom sljedećih 14 dana, možda i duže
I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja cjepiva

 

 

Nizozemska preventivno obustavlja upotrebu vakcine protiv covida-19 AstraZenece do najranije 29. marta, saopćila je jučer nizozemska vlada.

 

Potez, koji slijedi sličnu odluku Irske ranije tokom dana, temelji se na izvještajim Danske i Norveške o mogućim ozbiljnim nuspojavama, kaže se u saopćenju nizozemske vlade.

 

Novinska agencija ANP piše da će nizozemske zdravstvene vlasti zbog vladine odluke biti prisiljene odgoditi vakcinisanje 43 hiljade ljudi za najmanje dvije sedmice, piše Hina a prenose mediji.

 

Troje zdravstvenih radnika u Norveškoj koji su nedavno primili vakcinu liječili su se u bolnici zbog krvarenja, krvnih ugrušaka i malog broja krvnih pločica, objavile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

 

Vakcinisanje AstraZenecom obustavila i italijanska regija Pijemont

 

I italijanska sjeverna regija Pijemont je jučer saopćila da privremeno obustavlja vakcinisanje AstraZenecom jer je učitelj iz grada Biella umro nakon cijepljenja u subotu.

 

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranila upotrebu jedne serije AstraZenecine vakcine. Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

 

Danska, Norveška i Island su obustavili vakcinisanje zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija je prošle sedmice prestala koristiti određenu seriju cjepiva AstraZenece dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem.

 

Evropska agencija za lijekove ustvrdila je da nema indikacija o uzročnoj vezi, što je u petak ponovila i Svjetska zdravstvena organizacija. AstraZeneca je također obznanila da nije pronašla dokaze o povećanom riziku od duboke venske tromboze.

 

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja cjepiva.

 

Ranije u nedjelju, Roberto Speranza, italijanski ministar zdravstva, rekao je da su s obzirom na sva provedena istraživanja, vakcine u Italiji i Evropi "efikasne i sigurne".

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!