efikasna među odraslim stanovništvom

WHO odobrila vakcinu Johnson&Johnson za korištenje u vanrednim situacijama

Hronika12.03.21, 20:04h

WHO odobrila vakcinu Johnson&Johnson za korištenje u vanrednim situacijama
Mehanizam COVAX koji uživa podršku UN-a prethodno je objavio da je sklopio sporazum s J&J o nabavci 500 miliona doza, ali to nije zakonski obavezujuće

 

 


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je za korištenje u vanrednim situacijama vakcinu koju je proizvela farmaceutska firma Johnson & Johnson, što znači da se ta jednodozna vakcina može koristiti u okviru međunarodnog mehanizma COVAX na globalnoj distrubiciji vakcina, uključujući zemlje u razvoju koje nemaju zalihe vakcina.


U saopćenju objavljenom u petak, UN-ova agencija za javno zdravstvo navodi sa "podaci iz velikih kliničkih testiranja" pokazuju da je vakcina J&J efikasna među odraslim stanovništvom. Uvrštavanje na listu za vanredne situacije uslijedilo je dan nakon što je Evropska agencija za lijekove preporučila da se ta vakcina može koristiti širom 27-člane Evropske unije. Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je J&J vakcinu u prošlom mjesecu.


Masovna studija koja je pokrivala tri kontinenta ustanovila je da je J&J vakcina 85 posto efikasna protiv teških obolijevanja, hospitalizacije i smrti. Ta zaštita snažna je čak i u zemljama poput Južne Afrike u kojoj su se pojavile varijante virusa.


Mehanizam COVAX koji uživa podršku UN-a prethodno je objavio da je sklopio sporazum s J&J o nabavci 500 miliona doza, ali to nije zakonski obavezujuće, prenosi AP.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!