STIGAO BRZI ODGOVOR

Šamar za Dodika iz OHR-a: Može NSRS održavati sjednice, ali o ukidanju visokog predstavnika ne odlučuje!

Front10.03.21, 19:33h

Šamar za Dodika iz OHR-a: Može NSRS održavati sjednice, ali o ukidanju visokog predstavnika ne odlučuje!
Ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, poručuju iz OHR-a

 

 


Narodna skupština Republike Srpske može održavati sjednice o svakom pitanju za koje smatra da je to potrebno, kazali su iz Ureda visokog predstavnika u BiH, reagirajući na zaključke današnje sjednice NSRS i zahtjeve za ukidanjem institucije visokog predstavnika.


- Međutim, o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira. Upravni odbor je definisao preduslov za zatvaranje OHR-a, a to je da organi vlasti provedu Program 5 + 2 (između ostalog potrebna je „pozitivna procjena situacije u BiH“) - pojasnili su u izjavi za Avaz.


Dodali su da, pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.


- Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske - zaključili su u odgovoru na zaključke NSRS.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još