Posebna sjednica NSRS

Dodik: 'Republika Srpska ne želi novog visokog predstavnika! Christian Schmidt nije prihvatljiv...'

Front10.03.21, 14:31h

Dodik: 'Republika Srpska ne želi novog visokog predstavnika! Christian Schmidt nije prihvatljiv...'
Neprihvatljivo je da se o našoj sudbini razgovara sa nekih udaljenih destinacija na kojima se ne vidi sama priroda problema u BiH i da nas niko ne pita kako mi vidimo svoju budućnost, rekao je Dodik na posebnoj sjednici NSRS

 

 

Predstavnici međunarodne zajednice, a najviše EU i SAD najviše govore o vladavini prava a oni ga najčešće krše, što pokazuje djelovanje visokog predstavnika, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH na posebnoj sjednici NSRS posvećenoj djelovanju visokih predstavnika.

 

"Očigledan primjer kršenja vladavine prava je OHR koji je nametao rješenja", rekao je Dodik, a prenijele Nezavisne novine.

 

On je istakao da RS nije tražila niti želi dolazak novog visokog predstavnika, čiji se dolazak najavljuje, te je ustvrdio da prema Aneksu 10 dolazak novog visokog predstavnika zahtijeva potvrdu RS, koju on nije dobio.

 

"Zašto bismo podržali još jedno nepotrebno stvaranje problema? A najveći dio problema kojim se bavimo potiče od djelovanja visokih predstavnika i takozvane međunarodne zajednice, poput reforme pravosuđa a danas vidimo na koji način ono funkcioniše", rekao je Dodik.

 

On je ustvrdio da međunarodna zajednica i OHR djeluju u korist bošnjačkih političara, te da o tome svjedoči prijetnja Valentina Inzka, visokog predstavnika, o sankcijama protiv NS RS, koje je nazvao besmislenim.

 

"Neprihvatljivo je da se o našoj sudbini razgovara sa nekih udaljenih destinacija na kojima ne vidi sama priroda problema u BiH i da nas niko ne pita kako mi vidimo svoju budućnost", rekao je Dodik.

 

Dodao je da ostajanje OHR-a ide najviše na štetu Bošnjaka, jer produžava zabludu da je moguće stvoriti građansku državu, te je naglasio da RS neće pristati na prenos nadležnosti.

 

"Christian Schmidt je čovjek kome biografija daje legitimitet za neke političke borbe u njegovoj zemlji ali on nije prihvatljiv za RS ako ne bude izabran u skladu s Anekson X Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik i dodao da je prisustvo visokog predstavika suspendovalo mogućnost za dogovor zbog odbijanja jedne strane da se razgovara.

 

Dodao je da se samo unutrašnjim dijalogom, odlukama domaćih institucija i uz poštovanje Ustava BiH moguće kretati naprijed.

 

Naglasio je da je FBiH zarobljena unutrašnjim sukobima i činjenicom da nije riješeno pitanje Hrvata.

 

"RS nema skrivene političke namjere, naše djelovanje ide ka namjeri političke stabilnosti i održavanja politike mira, ali kao demokratska vlast ćemo imati demokratske odgovore ako oni odluče drugačije, a pritom mislim lovci u mutnom koji iskorištavaju zaokupljenost međunarodne zajednice velikim svjetskim problemima da bi ovdje vodili svoje lične ratove protiv stabilnosti radi pravljenja ličnih karijera", rekao je Dodik.

 

Dodik je rekao da visoki predstavnik nema izvršna ovlaštenja, jer da ima, to bi bilo eksplicitno navedeno.

 

"Inzko kaže da je on tumač Dejtonskog sporazuma. Inzko je jedan običan lažov koji blefira", rekao je Dodik.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još