Nagrade će biti dodijeljene 11. aprila

Film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' nominiran za dvije nagrade BAFTA

Kultura09.03.21, 16:51h

Film Jasmile Žbanić 'Quo vadis, Aida?' nominiran za dvije nagrade BAFTA
Za najbolji strani film pored "Quo vadis, Aida", nominirani su "Another Round", "Les Miserables", "Dear Comrades!" i "Minari"

 

Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" nominovan je za dvije nagrade Britanske akademije za film (BAFTA), saopćeno je danas.

 

Film je nominiran za najbolje strano ostvarenje te u kategoriji za najbolju režiju, javlja BBC.

 

Za najbolji strani film pored "Quo vadis, Aida", nominirani su "Another Round", "Les Miserables", "Dear Comrades!" i "Minari".

 

TZa najbolju režiju nominirani su Thomas Vinterberg za "Another Round", Shannon Murphy za "Babyteeth", Lee Isaac Chung za "Minari", Chloé Zhao za "Nomadland", Jasmila Žbanić za Quo Vadis, Aida? te Sarah Gavron za "Rocks".

 

Nagrade će biti dodijeljene 11. aprila.

 

Radnja filma Jasmile Žbanić odvija se u ljeto 1995. godine u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici.

 

Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

 

Glavne uloge uz Bajrovića tumače Jasna Đuričić, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!