iščekivanje

Prijavilo se najmanje 5.000 građana iz BiH i Hrvatske: Šta je s komercijalnim vakcinama u ZHK?

Biznis Klub08.03.21, 08:07h

Prijavilo se najmanje 5.000 građana iz BiH i Hrvatske: Šta je s komercijalnim vakcinama u ZHK?
Ova vijest je odjeknula širom Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je stigla u vrijeme iščekivanja prvih vakcina za BiH putem COVAX mehanizma i pomjeranja rokova njihove isporuke

 

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona početkom godine je objavio da će nabaviti vakcine protiv koronavirusa za komercijalnu upotrebu, te su pozvali zainteresirane građane da im se prijave - piše Faktor

 

Ova vijest je odjeknula širom Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je stigla u vrijeme iščekivanja prvih vakcina za BiH putem COVAX mehanizma i pomjeranja rokova njihove isporuke.

 

Dva mjeseca kasnije, vakcine preko COVAX-a i dalje čekamo, ali ni od ovih komercijalnih zasad nema ništa.

 

Mnogi se građani, posebno oni koji su se prijavili da dođu u ZHK, pitaju šta je s ovim cijelim procesom. Ova pitanja postavili smo direktorici Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrei Jurić.

 

Dr. Jurić je za Faktor kazala da im se za komercijalnu vakcinu prijavilo čak između 5.000 i 6.000 građana. Među njima ima i onih iz drugih kantona, poput Kantona Sarajevo, ali je bilo zainteresiranih i iz Hrvatske.


- No mi smo stali jer nismo imali podršku Federalnog ministarstva zdravstva – rekla je Jurić.

 

Dodala je da je kasnije Federalni zavod za javno zdravstvo ušao u razgovore s veledrogerijama i "s našim potencijalnim dobavljačem".

 

- Ne znam dokle su stigli – rekla je Jurić.

 

Napomenula je da svi daljnji odgovori leže u federalnim institucijama.

 

Podsjetimo, prije nekoliko dana je Zavod za javno zdravstvo FBiH uputio službeni dopis svim registriranim veleprometnicima u BiH da iskažu mogućnost nabavke vakcina protiv COVID-19 te imaju li potrebne uvjete za to.

 

Na sastanku u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, koji je održan u petak, uz upozorenje da je epidemiološka situacija krajnje alarmantna i da se FBiH nalazi pred lockdownom, zaključeno je da se ide u formiranje ad hoc tijela na nivou Federacije BiH preko kojeg bi se išlo sa nabavkama vakcina protiv koronavirusa s nivoa Federacije jer je zakazala država.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!