Nakon što su vakcinu odobrile WHO i EMA

Austrija privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom nakon smrtnog slučaja

Hronika07.03.21, 14:24h

Austrija privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom nakon smrtnog slučaja
Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja

 

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom vakcine protiv covida-19 firme AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge nakon vakcinisanja, izvijestio je danas austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG), javlja HRT.

 

BASG je primio dva izvještaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopćenju.

 

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja, piše Reuters.

 

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

 

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinacijom”, saopćio je BASG.

 

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

 

U saopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcine te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva potencijalna povezanost vakcine s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom, javlja Hina.

 

“Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecine vakcine”, piše u saopćenju.

 

Novinska agencija APA prenosi saopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je firma u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

 

Agencija podsjeća da su vakcinu odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je učestvovalo 23.000 ispitanika.

 

Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv covida-19 sigurna i djelotvorna”, prenijela je APA.

 

Regulatori Evropske unije tu su vakcinu odobrili 30. januara, uz objašnjenje da je učinkovita i sigurna za upotrebu. Nuspojave uočene tokom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još