U dva kantona već uvedene restrikcije

Švicarci danas na referendumu o zabrani pokrivanja lica: Vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog

Front07.03.21, 12:13h

Švicarci danas na referendumu o zabrani pokrivanja lica: Vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog
Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je “pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Evropi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj”

 

Švicarci danas glasaju na referendumu o zabrani pokrivanja lica u javnosti, što bi u najvećoj mjeri moglo pogoditi muslimanke u toj zemlji. Premda je Švicarska vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog, ankete javnog mnijenja pokazuju da bi većina Švicaraca ipak mogla podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.

 

-U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

 

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

 

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične demonstrante i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

 

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

 

Wobmann tvrdi da glasanje nije glasanje protiv samog islama, ali je dodao da je “pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Evropi i za kojega nema mjesta u Švicarskoj”.

 

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

 

Muslimani čine 5,2 posto švicarske populacije od 8,6 miliona ljudi, a većina ih je porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

 

Švicarski muslimani tvrde da desničarske stranke koriste glasanje kako bi okupile svoje pristaše, a njih demonizirale, dok drugi upozoravaju da će zabrana potaknuti dublje podjele, prenosi Al Jazeera.

 

Niko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Univerzitet u Luzernu.

 

Mnoge feminističke organizacije protive se zabrani.

 

- Na stranu što je beskoristan, ovaj tekst je rasistički i seksistički - rekla je Ines El-Shikh, glasnogovornica skupine muslimanki “Ljubičaste marame”.

 

- Neprihvatljivo je da u 2021. švicarski ustav ima članak koji propisuje ili zabranjuje ženama da nose što god žele - rekla je El-Shikh za AFP.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!