Ministrica vanjskih poslova BiH u radnoj posjeti

Turković rekla da smo dobili vakcine za siromašne, naljutila se, pa otputovala u Albaniju

Front06.03.21, 09:57h

Turković rekla da smo dobili vakcine za siromašne, naljutila se, pa otputovala u Albaniju
Na sastancima je data saglasnost za otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji. Sagovornici su se usaglasili da će ponovno otvaranje ambasade biti važan iskorak u jačanju odnosa između dvije zemlje

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, juče je, tokom radne posjete Albaniji, održala niz sastanaka sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

 

Ona se sastala sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, ministricom za Evropu i vanjske poslove Oltom Xhackom i predsjednikom državnog Parlamenta Gramozom Rucijem.

 

Također, upriličen je i susret delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije.

 

Na sastancima sa visokim zvaničnicima Albanije je razgovarano o unapređenju odnosa između dvije prijateljske zemlje, prije svega u oblasti ekonomije, trgovinske razmjene i kulture. Istaknuta je važnost intenzivnijeg održavanja bilateralnih konsultacija, a u fokusu razgovora je bila i regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana, te problemi s kojima se susreću države u ovom dijelu Evrope.

 

– Regionalna saradnja ostaje ključni i nezamjenjivi faktor na našem putu ka Evropskoj uniji. Opredijeljeni smo da promovišemo mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet u našoj regiji, kao i jačanje regionalne saradnje kroz izgradnju povjerenja i jačanje u regiji i postizanje strateških ciljeva i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Evropski put cijelog regiona nema alternativu. Ostajemo posvećeni uklanjanju svih prepreka koje koče ekonomski razvoj. Vjerujem da će nam ovaj okvir omogućiti da riješimo postojeće probleme - kazala je tokom posjete ministrica Turković.

 

Na sastancima je data saglasnost za otvaranje ambasade Bosne i Hercegovine u Albaniji. Sagovornici su se usaglasili da će ponovno otvaranje ambasade biti važan iskorak u jačanju odnosa između dvije zemlje.

 

Ministrica Turković će tokom posjete održati i druge sastanke na kojima će se razgovarati o jačanju regionalne saradnje, te snažnijem povezivanju Bosne i Hercegovine i Albanije, saopćeno je iz MVPBiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook