EKSKLUZIVNO/ DOKUMENT O SREBRENICI

Debakl bošnjačke politike u RS: Šta je reis Kavazović predložio liderima, šta im je rekao, a zašto je nazvao Lagumdžiju?

Front05.03.21, 22:35h

Debakl bošnjačke politike u RS: Šta je reis Kavazović predložio liderima, šta im je rekao, a zašto je nazvao Lagumdžiju?
Prvi dio kuloarskih priča krenuo je od pitanja zašto je reis Kavazović odlučio sazvati sastanak, a drugi je još kontroverzniji, politički zanimljiviji (šokantniji!?) – zašto je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbio potpisati deklaraciju koju je poglavar Islamske zajednice BiH stavio pred političke lidere

 


Vijest da je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sazvao političke lidere i predstavnike probosanskih politika u Srebrenicu izazvala je ogromnu pažnju javnosti, ali i brojne špekulacije.


Prvi dio kuloarskih priča krenuo je od pitanja zašto je reis Kavazović odlučio sazvati sastanak, a drugi je još kontroverzniji, politički zanimljiviji (šokantniji!?) – zašto je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbio potpisati deklaraciju koju je poglavar Islamske zajednice BiH stavio pred političke lidere.


Ovdje je potrebno istaći aktere jučerašnjeg sastanka: Šefik Džaferović, Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, te predstavnici Inicijative Moja adresa: Srebrenica.


Ogorčen, razočaran i ljut zbog debakla u Srebrenici


Raport otkriva detalje sastanka, ali i sadržaj deklaracije koja je bila pred liderima.


Krenimo redom.


Prije nekoliko dana reis Kavazović je odlučio nazvati nekoliko osoba, uglavnom iz akademskog svijeta, te ih zamolio za pomoć.


Reis je, kako nam je preneseno, bio ogročen, razočaran i ljut potpunim debaklom bošnjačke ili probosanske politike u RS, a posebno u Srebrenici.


Nagomilani problemi kulminirali su potpunom propašću bojkota izbora u Srebrenici, kojeg su podržali svi lideri stranaka sa sjedištem u FBiH, a s čime se ef. Kavazović nije slagao.


Poseban pritisak reisu je predstavljalo to što su iz raznih džemata, preko imama, do reisa stizale silne žalbe na zapostavljenost, odsječenost, ali i režimsku utučenost bošnjačkih povratnika.


Svoju frustraciju izazvanu nesposobnošću bošnjačke politike reis Kavazović pretočio je u inicijativu nadajući se da će svojim autoritetom uspjeti svoju pozitivnu ideju provesti i u djelo.


Jedan od ljudi koje je nazvao bio je i Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a BiH, koji će biti važan lik za ono što slijedi u nastavku priče.


Uglavnom, ef. Kavazović i njegovi saradnici zajedno su, sa pozvanim “bošnjačkim umovima”, sastavili draft ugovora koji je predočen liderima stranka.


Raport objavljuje draft verziju, koja se ne razlikuje od one koja je predočena liderima, a koju možete čitati ovdje, kao i saznati više detalja.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 138

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još