DEPO KOMENTAR/ JASMIN DURAKOVIĆ

Sadaka neće stići: Fadile, ako ne želiš da se boriš za živote građana, podnesi ostavku!

Front05.03.21, 17:17h

Sadaka neće stići: Fadile, ako ne želiš da se boriš za živote građana, podnesi ostavku!
Može ovo Novalić i drugačije da shvati – kao priliku da zaista bude premijer koji se bori za svoje građane. A ne da ostane zapamćen kao premijer koji je bio samo igračka ili dugme u rukama nalogodavaca iz Mehmeda Spahe broj 14

 

Piše: Jasmin DURAKOVIĆ

 


Prošla je godina bila godina bruka i sramote bošnjačke politike olične u (ne)djelima vladajuće SDA stranke. Zato su platili veliku cijenu na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

 


Mislili smo da ne može gore. Ali da može pokazali su prvi martovski dani ove godine. Dok su ovdašnji dobro situirani demagozi i lažne patriote iz predsjedničkih kabineta i zastupničkih fotelja slavili Dan nezavisnosti, stigla je nova bruka.


Predsjednik Srbije doletio je, uz sadaku zvanu 5.000 vakcina, u Sarajevo i trijumfalno pokazao svoju dominaciju nad političkim predstavnicima BiH. Ne znam da li su se na sarajevskom aerodromu postiđeno osjećali Komšić i Džaferović, ali je zbog toga čitava Bosna i Heregovina imala, kao što to divno reče premijer Edin Forto, „susramlje“ ili nepodnošivu nelagodu i bijes zbog poniženja koje su nam priredili naši lideri.


Sadaka je jedan od temeljnih principa bošnjačke politike posljednjih 30 godina. U ratu je možda imala svoje opravdanje, ali danas je, kao oblik vanjske politike BiH, potpuno neprihvatljiva i nepodnošljiva. Jer BiH već blizu 30 godina nije u ratu i krajnje je vrijeme da se osloni na sebe i svoje potencijale. Tih potencijala ima – da nema ne bismo svjedočili o hiljadama novostvorenih bogataša i milionera koji putem politike već godinama pljačkaju resurse ove zemlje.  


Sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najveće oličenje ovakve politike – prvi je on u posljednjih mjesec dana krenuo po stranim ambasadama i počeo da kuka i traži pomoć. Ali, to više ne ide, pun je kofer predstavnicima međunarodne zajednice ovdašnjih političara koji već trideset godina rade isto – kukaju i traže sadaku, dok istovremeno džepare vlastiti narod. Taj parazitizam posebno se razvio kod Bošnjaka: mnnogi od njih misle da je svijet, šta god on značio, dužan zauvijek da pomaže i, umjesto nas, rješava probleme u ovoj zemlji.


Zato je samo kod nas bilo moguće da najstariji i jedan od najvećih muzeja na Balkanu (Zemaljski muzej BiH) bude mjesecima zatvoren, jer, eto, niko za njega nije nadležan. Svjedoci smo kako su mjesecima općina Centar, Kanton KS i Grad Sarajevo isticali kako oni nisu „odgovorni za njegov rad“. Neko drugi to treba riješiti – bila je njihova mantra, dok su istovremeno trošli milione budžetskih sredstava za anonime korisnike i vlastiti luksuz.


Zato ne treba da nas čudi današnja medijska halabuka oko djelovanja Vlade FBiH u vezi nabavke vakcina. Tako su dva kantonalna premijera javno obznanila svoje „susramlje“ kad su se susreli ne neprijatnom činjenicom da je Novalićeva vlada tek danas odlučila da napravi komisiju koja treba da se bavi pitanjem urgentne nabavke vakcina za građane FBiH. Sve se to dešava kada se ponovo suočavamo sa novim, možda najvećim do sada, talasom korona epidemije u zemlji.


Dva su razloga koja smo dosad mogli čuti kao argumente zbog čega Vlada Federacije nije do današnjeg dana uradila ništa kako bi se ubrzala dostava vacina protiv korone u BiH. Jedan je onaj o kojem pišemo – nismo mi bili „nadležni“.


Drugi je još gori – niko u Vladi Federacije BiH ne želi da se bavi nabavkama vakcine, jer se boje ponavljanja slučaja „Srebrena malina“.


Upravo pozivanje na slučaj „Srebrene maline“ pokazuje još nešto – da Vlada Federacije ne zna da radi svoj posao samostalno i donosi odluke u interesu samih građana. Zato će ova vlada ostati upamćena kao goli instrument vladajućih političkih stranka čiji premijer i ministri umiju jedino da djeluju na dugme, pardon – preko ceduljica iz partijskih centrala ili naredbi „nepoznatog ženskog glasa“ putem mobitela. O „ceduljama“ iz centrale SDA imam i vlastito iskustvo, ali to nije tema ovog teksta.


Zbog svega toga je danas premijer Fadil Novalić na optuženičkoj klupi. Sada se boji vlastite sjene i zato je njegova vlada pokušala sve do današnjeg dana da eskivira svaku konkretnu aktivnost u vezi nabavke vakcina, prebacujući to na državu ili čak i na kantone.
Ali neće moći tako.


Vlada Federacije BiH mora preuzeti svoj dio odgovornosti za djelovanje u kriznim trenucima poput ovih. Usput, mora zaboraviti na sadaku – jer ona neće stići.


Ukoliko premijer Novalić nije spreman da se bori za živote građana FBiH, treba podnijeti ostavku. I to odmah!


Može ovo Novalić i drugačije da shvati – kao priliku da zaista bude premijer koji se bori za svoje građane. A ne da ostane zapamćen kao premijer koji je bio samo igračka ili dugme u rukama nalogodavaca iz Mehmeda Spahe broj 14.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još