FOTO/ U prostoru stare Hirurgije

Na KCUS-u otvoren posebni respiratorni centar za teške bolesnike! Izetbegović: Situacija se dramatično pogoršava

Hronika05.03.21, 15:59h

Na KCUS-u otvoren posebni respiratorni centar za teške bolesnike! Izetbegović: Situacija se dramatično pogoršava
Pritisak na KCUS ozbiljno raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bismo mi mogli pružiti kompletnu uslugu onima kojima je potrebna, poručila je generalna direktorica

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvorio je danas posebni respiratorni centar Klinike za anesteziju i reanimaciju za izrazito teške Covid - 19 bolesnike u prostoru stare hirurgije.

 

- Centar raspolaže sa 23 kreveta i već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta. Radimo na proširenju kapaciteta posebnog respiratornog centra za još 21 krevet, što bi znači da bi kapacitet bio 44 kreveta, a za sljedećih sedam do deset dana izvršili bi dodatno proširenje u prostoru punkta transfuziologije za još 23 kreveta.

 

Time bi sa ukupno 67 kreveta posebni respiratorni centar postao najveći respiratorni centar ikada u KCUS, ali i u BiH - saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

 

kcus-respiratorni-centar-izolatorij

 

Kako navode iz KCUS-a, kapacitet posebnog respiratornog centra i cijelog  KCUS sa 20 % bio bi na raspolaganju suosnivačkim kantonima. Četiri suosnivačka kantona imala bi po 22 kreveta za najteže bolesnike Covid-19. Preostali kreveti su na raspolaganju bolesnicima iz Kantona Sarajevo.

 

kcus-izolatorij-respiratorni-centar

 

- Svih ovih dana menadžment KCUS bez prestanka radi na osnivanju ovog Centra zajedno sa kompletnim osobljem - saopćeno je iz KCUS-a.

 

Prema riječima generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, situacija sa epidemijom Covid–19 se dramatično pogoršava.

 

- Pritisak na KCUS ozbiljno raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bismo mi mogli pružiti kompletnu uslugu onima kojima je potrebna. Bojimo se  naglog priliva velikog broja bolesnika, jer imamo sve veći broj zaraženih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija sa SARS-Cov 2 virusom je iznimno ozbiljna i očekujemo da Krizni štab Kantona Sarajevo poduzme adekvatne mjere u zaštiti građana - rekla je prof. dr. Izetbegović.

 

sebija-izetbegovic-kcus-respiratorni-centar-izolatorij

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

     

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!