Kod komšija zbog korone dramatično stanje

Vojska izlazi na ulice: Od sada osim policije i inspekcije, građane kontrolišu i vojnici

Hronika04.03.21, 20:47h

Vojska izlazi na ulice: Od sada osim policije i inspekcije, građane kontrolišu i vojnici
On je poručio da će vlada, u slučaju da u narednih deset dana ne dođe do opadanja broja oboljelih, donijeti odluku o potpunom zaključavanju

 

Crnogorska vojska u četvrtak je postavila šatore na nekoliko mjesta u Podgorici i Nikšiću kako bi upozoravala građane na poštivanje epidemioloških mjera, dok je situacija u Crnoj Gori izazvana covidom-19 zabrinjavajuća, a zdravstveni sustav preopterećen.

 

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u obraćanju građanima povodom epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, kazao da je situacija zabrinjavajuća i da je zdravstveni sustav na granici izdržljivosti.

 

On je poručio da će vlada, u slučaju da u narednih deset dana ne dođe do opadanja broja oboljelih, donijeti odluku o potpunom zaključavanju Crne Gore.  

 

On je rekao da se Crna Gora opredijelila za "put koji je drugačiji. Da ne zatvaramo sve u ovom trenutku, ali ako mjere ne budu dale rezultat u ovih 10 dana, nagovještava se najlošiji scenarij a to je potpuno zatvaranje Crne Gore".

 

Ta zemlja već je tjednima među vodećima u svijetu po broju novooboljelih, a nedavno je ušla i na crnu listu 10 vodećih zemalja po broju preminulih u odnosu na 100 tisuća stanovnika.

 

Ministrica zdravstva Jelena Borovinić Bojović priopćila je da su ona i epidemiolozi instituta za javno zdravlje preložili potpuno zaključavanje države, ali da je na vladinom tijelu za borbu protiv covid-19 epidemije odlučeno da se narednih deset dana naglasak stavi na kontrolu provođenja postojećih mjera.

 

„Formirana su tri tima - prvi sačinjavaju pripadnici policijske uprave koji će kontrolirati primjenu mjera na javnim površinama i na otvorenom, kao što su nošenje maske i održavanje distance. Drugi čine predstavnici Uprave za inspekcije poslove i policije, koji kontroliraju poštivanje mjera u zatvorenim prostorima, a treći je sačinjen od pripadnika vojske, koji će savjetovati građane u najugroženijim gradovima da poštuju epidemiološke mjere“, priopćeno je na konferenciji za novinare predstavnika crnogorske vlade.  

 

Epidemiološkim mjerama koje je ranije uvela crnogorska vlada zabranjen je rad ugostiteljskim objektima u većini crnogorskih gradova, a policijski sat je na snazi od 21 do 05 ujutro.

 

Od početka ovog tjedna stanovnici Podgorice, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva, ne mogu napuštati tu općinu, niti je moguće doći u glavni grad Crne Gore bez adekvatne propusnice. Iste mjere uvedene su za Cetinje, Ulcinj, Nikšić, Herceg Novi i Plužine, a ranije i za Budvu i Tivat, prenosi Hina.

 

(Fena/rm)Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još