nakon cjelodnevnog zasjedanja

Forto: Stanje je dramatično, mogli bi za nekoliko dana ići u potpuno zatvaranje

Front04.03.21, 20:10h

Forto: Stanje je dramatično, mogli bi za nekoliko dana ići u potpuno zatvaranje
- Ovo je upozorenje za sve građane, poštujte donesene mjere, u protivnom sljedeća mjera će biti lockdown - kazao je Forto

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je večeras, nakon cjelodnevne sjednice Vlade KS, da je sasvim moguće da će doći do potpunog zatvaranja, ukoliko se poveća broj zaraženih u tom kantonu te je pozvao sve građane i poslove subjekte da se pridržavaju epidemioloških mjera.

 

Istakao je da je Vlada KS donijela nove mjere, među kojima su: izolacija za potvrđene slučajeve i članove porodica zaraženih u trajanju od 14 dana, zatim da svi tržni centri i ugostitelji moraju angažovati Covid redare koji će voditi računa o već propisanim mjerama, te da javni prijevoznici moraju dezinficirati vozila minimalno dva puta dnevno te angažovati redare u vozilima.

 

Forto je naglasio da se nalaže i  povećanje broja  testiranja zdravstvenih radnika i radnika u školstvu brzim testovima, a da Vlada KS traži i  od Vijeća ministara BiH da se pri ulasku u BiH obavezno traži negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

 

Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obajveštnenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara.

 

- Stanje jeste dramatično. Ukoliko se građani i privredni subjekti ne budu pridržavali propisanih mjera, zatvaranje je neminovno - podvukao je Forto.

 

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica pozvao je sve da poštuje mjere te da doprinesu borbi protiv pandemije.

 

- Od sutra ćemo angažovati značajan  broj policajaca na ključnim tačkama u KS koji će izdavati upozorenja i kazne od 500 do 1.500 KM - zaključio je Katica.  

 

Vlada KS tokom dana donijela je nove mjere u borbi protiv zaraze koronavirusom koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor.

 

Donesene mjere su sljedeće: 


- Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovama da se izolacija za COVID potvrđene i nepotvrđene izolacija produži na 14 dana

- Naređuje se tržnim centrima, ugostiteljima, hotelijerima obavezno angžažovanje COVID redara iz reda uposlenika.

- Naređuje se kinima, pozorištima i slično, da postave obavještenje koliko ljudi može boraviti unutra.

- Naređuje se javnim prevoznicima dezinfekcija najmanje dva puta dnevno, kao i prisustvo COVID redara u vozilima javnog prevoza

- Naređuje se pojačano testiranje zdravstvenih radnika i radnika u obrazovanju

- Tražimo od Vijeća ministara da se donese mjera posjedovanja negativnog covid testa za sve osobe koje ulaze u BiH

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još