zvaničan stav

OHR o neregistraciji Akademije nauka i umjetnosti: Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće

Hronika03.03.21, 11:31h

 OHR o neregistraciji Akademije nauka i umjetnosti: Odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće
- Sud je naložio Ministarstvu pravde BiH da povuče prethodnu i donese novu odluku po hitnom postupku u skladu sa zahtjevom za registraciju

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je u novembru prošle godine da je odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u registar suprotno demokratskom principu utvrđenom Ustavom BiH te suprotno ustavnom načelu kontinuiteta zakonskih propisa, navodi se u odgovoru OHR-a na upit Faktora.  
 

- Sud je naložio Ministarstvu pravde BiH da povuče prethodnu i donese novu odluku po hitnom postupku u skladu sa zahtjevom za registraciju.

 

Odluka mora biti u skladu sa važećim članovima i načelima Ustava BiH. Prema odluci Suda, Ministarstvo pravde ima rok od tri mjeseca da provede odluku i obavijesti Sud o poduzetim mjerama. OHR podsjeća da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provesti na ispravan način - naglašeno je u odgovoru.

 

Podsjetimo, ANUBiH se nakon što je Ministarstvo pravde BiH odbilo da ovu instituciju upiše Registar pravnih osoba obratilo apelacijom OHR-u.

 

(DEPO PORTAL/rm)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!