u cilju olakšanja putovanja

EU će ovog mjeseca predložiti zakon o Digitalnoj zelenoj propusnici: Ko je vakcinisan, prebolio koronu ili samo testiran...

Hronika02.03.21, 08:55h

EU će ovog mjeseca predložiti zakon o Digitalnoj zelenoj propusnici: Ko je vakcinisan, prebolio koronu ili samo testiran...
Glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer pojasnio je kako će Digital Green Pass sadržavati medicinske rezultate kako bi se olakšalo putovanje unutar Evropske unije

 

Evropska komisija u martu će raspravljati o zakonu Evropske unije o potvrdama o vakcinaciji protiv koronavirusa.

 

“Ovog mjeseca ćemo predstaviti prijedlog zakona o Digitalnoj zelenoj propusnici“, saopćila je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru.

Riječ je o takozvanom Digital Green Passu kojeg Evropska unija želi uvesti kao zajednički certifikacijski sistem koji bi trebao biti uveden u junu ove godine s ciljem osiguranja dokaza da je neka osoba vakcinisana protiv koronavirusa, preboljela tu infekciju ili je samo testirana zato što još uvijek nije bila u prilici da primi vakcinu.

 

Glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer pojasnio je kako će Digital Green Pass sadržavati medicinske rezultate kako bi se olakšalo putovanje unutar Evropske unije,prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Prijedlog Evropske komisije namijenjen je povećanju utjecaja EU-a na ograničenja putovanja koja su nametnule države članice kako bi suzbile širenje koronavirusa.

 

Zatvaranje granica i razna ograničenja putovanja izazvali su neslaganje među zemljama članicama EU-a, a kritiziralo ih je i Evropska komisija.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!